Особливості термодеградаційних ефектів в товстих плівках змішаних оксиманганітів перехідних металів - Кпим, Г. 1.; Балицька, В. О.; Ваків, М. М.; Брунець, І. М.; Шпотюк, О. Й. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2004)
Досліджено кінетичні залежності термоіндукованого дрейфу електричного опору в одношарових товстоплівкових терморезисторних елементах на основі змішаних манганітів Cuo.1Nio.sCoo.2Mn1.9O4 та Cuo.sNio.1Coo.2Mn1.9O4. Виявлено ефект термічного “шоку”, який проявляється в різкому зростанні електричного опору плівок в першому циклі їх ізотермічної витримки при 170 °С з подальшим збереженням опору на встановленому рівні під час подальшого продовження деградаційного тесту. Припускається, що природа цього ефекту аналогічна до механізму термодеградації у масивних керамічних зразках вищевказаних складіа The kinetics dependences of thermoinducational drift of electrical resistance in single¬layered thick-film thermistors basedon mixed manganices Cuo.1Nio.sCoo.2Mn19О4 and Cuo.sNio.iCoojMni 9О4 are investigated. The effect of thermal “shock” was disclosed. It is show in cutting increase of electrical resistance, in thick films on the initial stage of isothermal exposure at 170 °С with subsequent preservation of resistance on this level after continuation of degradation test. We suppose that the nature of this effect is similar to mechanism of thermodegradational in voluminous ceramic samples of analogous stores.