Сорбційно-дифузійні властивості модифікованих гідрогелевих полівінілпіролідонвмісних мембран - Баран, Н. М.; Гриценко, Т. О.; Євтушенко, М. Л.; Гриценко, О. М.; Дулебова, Л.; Baran, N. M.; Hrytsenko, T. O.; Yevtushenko, M. L.; Grytsenko, O. M.; Dulebova, L. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Встановлено ефективність використання розчинів на основі сумішей поліаміду з полівінілпіролідоном (ПВП) у мурашиній кислоті як модифікаторів високопроникних гідрогелевих мембран на основі кополімерів ПВП з 2-гідроксіетилметакрилатом. Модифікування забезпечує формування композиційних мембран зі зміцненими селек- тивнопроникними нано- та мікрошарами. Показано можливість прогнозованого регу- лювання сорбційно-дифузійних властивостей композиційних гідрогелевих мембран за допомогою підбирання складу та концентрації модифікувального розчину та складу гідрогелевої плівки-підкладки.

The efficiency of using solutions based on mixtures of polyamide with polyvinylpyrrolidone (PVP) in formic acid as modifiers of highly permeable hydrogel membranes based on copolymers of PVP with 2-hydroxyethyl methacrylate was established. The modification ensures the formation of composite membranes with strengthened selectively permeable nano- and microlayers. The possibility of predictable regulation of the sorption-diffusion properties of composite hydrogel membranes by selecting the composition and concentration of the modifying solution and the composition of the hydrogel film substrate is shown.
Sorption-diffusion properties of modified hydrogel polyvinylpyrrolidone-containing membranes
Keywords: композиційні мембрани; гідрогелеві мембрани; проникність; кополімери; гідрогелі; полівінілпіролідон; 2-гідроксіетилметакрилат; поліамід; composite membranes; hydrogel membranes; permeability; copolymers; hydrogels; polyvinylpyrrolidone; 2-hydroxyethyl methacrylate; polyamide