Комплексна термомодернізація житлових багатоквартирних будинків з оптимізацією показників енергоефективності - Фот, Андрій-Петро Зеновійович; Fot, Andrii-Petro Zenoviiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Фот А.З., Саницький М.А. (керівник). Комплексна термомодернізація житлових багатоквартирних будинків з оптимізацією показників енергоефективності. Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2025. Розширена анотація. Магістерська робота присвячена термомодернізації багатоквартирних будинків та є справжнім викликом і ключовим елементом сталого розвитку та енергоефективності. Мешканці багатоповерхівок та багатоквартирних будинків борються з проблемою високих платіжок за опалення. Постійне зростання витрат на опалення, а також зміна законодавчих стандартів і підвищення обізнаності про зміну клімату призвели до дедалі більшої необхідності проведення комплексної модернізації будівель. Термомодернізація багатоквартирного будинку гарантує зниження витрат на опалення, що також приносить ряд переваг для природного середовища. Комплексна термомодернізація як системний підхід до підвищення енергоефективності всієї будівлі дозволяє заощаджувати до 50-70% енергії, підвищувати комфорт мешканців та збільшувати вартість житла. Після впровадження енергоефективних заходів споживання первинної енергії будівлею зменшилось на 50,2%, а викиди парникових газів – на 54,7%. Грамотно проведена термомодернізація багатоквартирного будинку є раціональною з економічної та екологічної точки зору. Об’єкт дослідження – багатоквартирні житлові будинки з комплексною термомодернізацією. Предмет дослідження – вплив комплексної термомодернізації на покращення показників енергоефективності житлових будинків. Мета дослідження: вивчити сучасні конструктивно-технологічні рішення для низьковуглецевого будівництва та розробити рекомендації для їх впровадження. Методи дослідження включають аналіз літературних джерел, експериментальні дослідження, моделювання та аналіз результатів. Основні результати: 1. Теплоізоляція та зменшення тепловтрат: Утеплення фасадів – використання мінераловатних плит або пінополістиролу для зовнішніх стін. Утеплення даху та підвалу – зменшує втрати тепла через покрівлю та підлогу першого поверху. Енергоефективні вікна та двері – встановлення склопакетів із низькоемісійним покриттям і герметичних дверей. 2. Модернізація систем опалення та вентиляції: Індивідуальні теплові пункти (ІТП) – регулювання подачі тепла залежно від зовнішньої температури. Балансування системи опалення – рівномірний розподіл тепла між квартирами та поверхами. Впровадження рекуперації тепла (теплообмінники дозволяють зменшити втрати енергії). 3. Автоматизація та розумні системи керування: Терморегулятори на радіаторах – дозволяють мешканцям регулювати температуру в приміщеннях. Системи моніторингу споживання енергії – виявлення неефективних зон та коригування енергоспоживання. Розумне освітлення – датчики руху та LED- лампи знижують електроспоживання. 4. Використання відновлюваних джерел енергії: Сонячні панелі – генерація електроенергії для освітлення місць загального користування та живлення насосів. Теплові насоси – використовують тепло землі або повітря для опалення. Системи збору дощової води – зменшення витрат на водопостачання та охолодження будівлі. 5. Економічна доцільність та окупність заходів.ефективність, термічний опір, відновлювана енергія, модернізація огороджувальних конструкцій.

Fot A.Z., Sanytsky M.A. (supervisor). Complex thermal modernization of residential apartment buildings with optimization of energy efficiency indicators. Master's thesis - Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2025. Extended abstract. The master's thesis is devoted to the thermal modernization of apartment buildings and is a real challenge and a key element of sustainable development and energy efficiency. Residents of high-rise and apartment buildings are struggling with the problem of high heating bills. The steady rise in heating costs, as well as changing legislative standards and increased awareness of climate change, have led to an increasing need for comprehensive building modernization. The thermal modernization of an apartment building guarantees a reduction in heating costs, which also brings a number of benefits to the natural environment. Comprehensive thermal modernization as a systematic approach to improving the energy efficiency of the entire building can save up to 50-70% of energy, improve the comfort of residents and increase the value of housing. After the implementation of energy efficiency measures, the building's primary energy consumption decreased by 50.2% and greenhouse gas emissions by 54.7%. Properly carried out thermal modernization of an apartment building is rational from an economic and environmental point of view. The object of the study is apartment buildings with comprehensive thermal modernization. The subject of the study is the impact of comprehensive thermal modernization on improving the energy efficiency of residential buildings. Purpose of the study: to study modern design and technological solutions for low-carbon construction and develop recommendations for their implementation. Research methods include literature review, experimental studies, modeling, and analysis of results. Main results: 1. Thermal insulation and heat loss reduction: Insulation of facades - use of mineral wool boards or expanded polystyrene for external walls. Insulation of the roof and basement - reduces heat loss through the roof and floor of the first floor. Energy- efficient windows and doors - installation of double-glazed windows with low- emission coating and sealed doors. 2. Modernization of heating and ventilation systems: Individual heat points (IHP) - regulation of heat supply depending on the outside temperature. Balancing of the heating system - even distribution of heat between apartments and floors. Introduction of heat recovery (heat exchangers reduce energy losses). 3. Automation and smart control systems: Thermostats on radiators - allowing residents to regulate the temperature in their rooms. Energy consumption monitoring systems - identifying inefficient areas and adjusting energy consumption. Smart lighting - motion sensors and LED lamps reduce energy consumption. 4. Use of renewable energy sources: Solar panels - generate electricity to light common areas and power pumps. Heat pumps - use the heat of the ground or air for heating. Rainwater harvesting systems - reduce the cost of water supply and cooling of the building. 5. Economic feasibility and payback of measures.
Comprehensive thermal modernisation of residential blocks of flats with optimisation of energy efficiency indicators
Keywords: 3.192.00.00; – комплексна термомодернізація будівель; енергетична; - comprehensive thermal modernization of buildings; energy efficiency; thermal resistance; renewable energy; modernization of building envelopes