Дослідження азимутально-часових варіацій стану іоносфери за спостереженнями з мережі GNSS-станцій - Янків-Вітковська, Л. М.; Задемленюк, А. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2014)
Мета. Дослідити азимутально-часові варіації стану іоносфери в період активного збурення, за даними спостережень референцної станції SULP та проаналізувати отримані дані. Методика. Вихідними даними ми вибрали іонофайли із регулярних GNSS-спостережень референцної станції SULP на дату 1, 2, 3 вересня та 1, 2, 3 жовтня 2013 р. на 0, 6, 12, 18 та 23 год. Наступний наш крок полягав у виборі даних про супутники. Таку інформацію формують у добовому файлі програмному забезпеченні Trimble Planning. Частоту реєстрації такого файлу користувач задає індивідульно. В нашому випадку реєстрація даних відбувалася із періодичністю 10 хвилин. На основі вибраних мінімальних, максимальних та середніх значень вертикального вмісту електронів в іоносфері (VTEC), ми обчислили похилі значення загального вмісту електронів в іоносфері (STEC) за вересень і жовтень 2013 р. Представлені карти із азимутально-часовими варіаціями стану іоносфери, виконані за допомогою програмного середовища Surfer. Результати. На основі даних шести добових серій, пов’язаних із збуреннями на Сонці проведено дослідження азимутально-часових варіацій стану іоносфери за спостереженнями референцної GNSS-станції SULP за період 1, 2, 3 вересня 2013 р. та 1, 2, 3 жовтня 2013 р. Проаналізувавши отримані значення STEC, ми побачили, що більш спокійний стан іоносфери спостерігається у вересні, ніж у жовтні, що зумовлено спалахом на Сонці саме 2 жовтня 2013 р. Найспокійніший стан іоносфери зафіксовано на 23 годину кожної доби, максимальне збурення за добовими даними припадає на 12 годину. Наукова новизна полягає у дослідженні азимутально-часових варіацій стану іоносфери в період активного збурення, за вдосконаленою методикою визначення параметрів іоносфери у мережі супутникових станцій Західної України, використовуючи дані спостережень на станції SULP, яка входить до мережі референцних станцій ZAKPOS/UA-EUPOS. Практична значущість. Дослідивши азимутально-часові варіації стану іоносфери для однієї станції, ми зможемо виконати просторово-часовий розподіл іоносфери для території України за даними референцених GNSS-станцій. Цель. Исследовать азимутально-временные вариации состояния ионосферы в период активного возмущения, по данным наблюдений референсной станции SULP и проанализировать полученные данные. Методика. Исходными данными мы выбрали ионофайлы с регулярных GNSS-наблюдений референсной станции SULP на дату 1, 2, 3 сентября и 1, 2, 3 октября 2013 на 0, 6, 12, 18 и 23 ч. Следующий наш шаг заключался в выборе данных о спутниках. Такую информацию формируют в суточном файле программном обеспечении Trimble Planning. Частоту регистрации такого файла пользователь задает Индивидуальный. В нашем случае регистрация данных происходила с периодичностью 10 минут. На основе выбранных минимальных, максимальных и средних значений вертикального содержания электронов в ионосфере (VTEC), мы вычислили наклонные значение общего содержания электронов в ионосфере (STEC) за сентябрь и октябрь 2013 Представленные карты с азимутально-временными вариациями состояния ионосферы, выполненные с помощью программной среды Surfer. Результаты. На основе данных шести суточных серий, связанных с возмущениями на Солнце проведено исследование азимутально-временных вариаций состояния ионосферы по наблюдениям референсной GNSS-станции SULP за период 1, 2, 3 сентября 2013 и 1, 2, 3 октября 2013 Проанализировав полученные значения STEC, мы увидели, что более спокойное состояние ионосферы наблюдается в сентябре, чем в октябре, что обусловлено вспышкой на Солнце именно 2 октября 2013 самых спокойных состояние ионосферы зафиксировано на 23 часа каждые сутки, максимальное возмущение по суточным данным приходится на 12 час. Научная новизна заключается в исследовании азимутально-временных вариаций состояния ионосферы в период активного возмущения, по усовершенствованной методике определения параметров ионосферы в сети спутниковых станций Западной Украины, используя данные наблюдений на станции SULP, которая входит в сеть референцных станций ZAKPOS / UA-EUPOS. Практическая значимость. Исследовав азимутально-временные вариации состояния ионосферы для одной станции, мы сможем выполнить пространственно-временное распределение ионосферы для территории Украины по данным референцених GNSS-станций. Purpose. It is necessary to examine the azimuth-temporal variations of the ionosphere during active disturbance, according to observations SULP-station and to analyze the data. The technique. As input data we selected ionofiles with regular GNSS observations of the reference station SULP-on date 1, 2, 3 September and 1, 2, 3 October 2013 at 0, 6, 12, 18 and 23 h The next step was to our choice of satellite data. This information formed in the daily Files Software Trimble Planning. The frequency of such registered user specifies the personal file. In this case, registration of data took place periodicity of of 10 minutes. Based on the selected minimum, maximum and average values of vertical electron content in the ionosphere (VTEC), we calculated the slanted electron content in the ionosphere (STEC) in September and October 2013. Represented map of the azimuthal-temporal variations in the ionosphere were made using Surfer. Results. Based on 6 daily series associated with disturbances on Sun study was conducted the azimuthal-time variations of the ionosphere on GNSS-observations referentsnoyi station SULP for period 1, 2, 3 September 2013 and 1, 2, 3 October 2013. After analyzing the value of STEC we saw that a calm ionosphere is observed in September, which is caused solar flares October 2, 2013. The most calm ionosphere was fixed at 23 o'clock. every day, maximum ionospheric disturbances on daily data is at 12 o'clock. Scientific novelty consists in the study the azimuthal-temporal variations of the ionosphere during active disturbance with the help improved methods for determining the parameters of the ionosphere using observations at the SULP-station. which is a part of ZAKPOS/UA-EUPOS network. Practical significance. If we examine the azimuthal-temporal variations of the ionosphere for one station, we can perform spatial-temporal distribution of the ionosphere for the territory of Ukraine using data from GNSS-stations.
Исследование азимутно-временных вариаций состояния ионосферы по наблюдениям сети GNSS-станций
Research of azimuth-temporal variations of the ionosphere from GNSS-stations network
Keywords: GNSS-спостереження; мережа активних референцних станцій ZAKPOS/UA-EUPOS; ТЕС, VTEC, STEC; просторово-часовий розподіл іоносфери; GNSS-наблюдения; активные референцные станции ZAKPOS/UA-EUPOS; ТЕС, VTEC; GNSS-observation; active network of reference stations ZAKPOS / UA-EUPOS; TEC, VTEC, STEC