Роль та функіонування європейської комісії “за демократію через право” в умовах утвердження сучасного конституціоналізму в Україні - Пивовар, Майя; Бігун, Наталія; Pyvovar, Maiia; Bigun, Natalia (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Досліджено питання ролі Венеціанської комісії в умовах утвердження сучасного конституціоналізму в Україні. Гарантією захисту конституціоналізму являє собою покликання діяльності Венеціанської комісії. Дія Європейської комісії «за демократію через право» базується на трьох основних принципах європейської конституційної спадщини: демократії, правах людини та верховенства права, які водночас становлять основу діяльності Ради Європи. Ці принципи знаходять своє вираження в трьох ключових сферах діяльності Комісії: демократичні інститути та основні права конституційна юстиція та звичайна юстиція, вибори, референдуми та політичні партії. Комісія також поділяє стандарти та передовий досвід, прийнятий у країнах Ради Європи за її межами, зокрема в сусідніх країнах. Основним завданням Венеціанської комісії є надання державам консультацій у формі «юридичних висновків» щодо європейських стандартів та вимог законопроектів або законів, які вже діють та подаються їй на розгляд. Він також проводить дослідження та звіти з актуальних питань. Важливістю роботи Комісії здійснювати на запит органів державної влади чи Європейського суду з прав людини надаючи висновки «amicus curiae» не щодо конституційності відповідного акту, а щодо порівняльних конституційних та міжнародно-правових питань. Комісія також співпрацює з омбудсменами через висновки «amicus» омбудсменів переважно щодо законодавства, яке регулює їхню роботу. Комісія не прагне нав'язувати рішення, викладені в її висновках. Варто відзначити, що комісія використовує недирективний підхід, заснований на діалозі і ділиться досвідом і практикою держав-членів. Особливий правовий статус Комісії проявляється в тому, що її діяльність поширюється на більшість держав світу, а компетенція охоплює питання розвитку конституційних національних правових систем з урахуванням європейських стандартів. Робоча група комісії може відвідувати відповідну країну, щоб зустрітися з різними зацікавленими сторонами та якомога об’єктивніше оцінити ситуацію. Органи публічної влади також можуть подавати коментарі до проектів висновків Комісії. Підготовлені думки, як правило, враховуються зацікавленими країнами. Для України висновки Венеціанської комісії є вкрай важливими для утвердження європейського конституціоналізму на шляху до вступу в Європейський Союз.

The article examines the role of the Venice Commission in the establishment of modern constitutionalism in Ukraine. The guarantee of the protection of constitutionalism is the vocation of the Venice Commission. The work of the European Commission for Democracy through Law is based on three basic principles of the European constitutional heritage: democracy, human rights and the rule of law, which at the same time form the basis of the Council of Europe's work. These principles are reflected in the Commission's three key areas: democratic institutions and fundamental rights, constitutional justice and ordinary justice, elections, referendums and political parties. The Commission also shares the standards and best practices adopted in the countries of the Council of Europe abroad, in particular in neighboring countries. The main task of the Venice Commission is to provide advice to states in the form of "legal opinions" on European standards and requirements of bills or laws that are already in force and submitted to it. He also conducts research and reports on topical issues. The importance of the Commission's work at the request of the Constitutional Court or the European Court of Human Rights. The Commission also cooperates with ombudsmen through the ombudsmen's "amicus" conclusions, mainly on the legislation governing their work. The Commission does not seek to impose the decisions set out in its conclusions. It should be noted that the Commission takes a non-directive approach based on dialogue and shares the experience and practice of the Member States. The special legal status of the Commission is manifested in the fact that its activities extend to most countries of the world, and its competence covers the development of constitutional national legal systems in accordance with European standards. The commission's working group can visit the country concerned to meet with various stakeholders and assess the situation as objectively as possible. The authorities may also submit comments on draft opinions to the Commission. Prepared opinions are usually taken into account by the countries concerned. For Ukraine, the conclusions of the Venice Commission are extremely important for the establishment of European democracy on the way to joining the European Union.
The role and functioning of the european commission democracy through law in the conditions of approval of modern constitutionalism in Ukraine
Keywords: Венеціанська комісія; конституціоналізм; європейська демократія; демократичні перетворення; “м’яке право”; “amicus curiae”; рекомендації; Venice Commission; constitutionalism; European democracy; democratic transformations; “soft law”; Conclusions; “hard law”; 341.1