Synchronization of time-varying time delayed neutral-type neural networks for finite-time in complex field - Джаянті, Н.; Сантакумарі, Р.; Jayanthi, N.; Santhakumari, R. (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
У роботі розглядається проблема проективної синхронізації за скінченний час для класу комплексних нейронних мереж нейтрального типу (КНМН) зі змінними у часі затримками. Розроблено простий протокол керування зі зворотним зв’язком за станом так, що підпорядковані КНМН можуть бути проективно синхронізованими з головною системою за скінченний час. Застосовуючи техніку нерівностей та розробляючи нові функціонали Ляпунова–Красовського, отримано різні нові умови, які легко перевіряються, для забезпечення проективної синхронізації за скінченний час. Встановлено, що час усталення можна явно розрахувати для КНМН. Під кінець, продемонстровано два результати чисельного моделювання для підтвердження теоретичних результатів цієї статті

This paper deals with the problem of finite-time projective synchronization for a class of neutral-type complex-valued neural networks (CVNNs) with time-varying delays. A simple state feedback control protocol is developed such that slave CVNNs can be projective synchronized with the master system in finite time. By employing inequalities technique and designing new Lyapunov–Krasovskii functionals, various novel and easily verifiable conditions are obtained to ensure the finite-time projective synchronization. It is found that the settling time can be explicitly calculated for the neutral-type CVNNs. Finally, two numerical simulation results are demonstrated to validate the theoretical results of this paper.
Синхронізація нестаціонарних нейронних мереж нейтрального типу з часовою затримкою для обмеженого часу в складному полі
Keywords: нейронна мережа нейтрального типу; нейтральна затримка; синхронізація; комплексне поле; змінні з часом часові затримки; neutral-type neural network; neutral delay; synchronization; complex field; time-varying time delays