Nanoscale effects in temperature induced polymer coatings - Bulychev, Nikolay; Wurst, Frederik; Fomin, Viktor; Schauer, Thadeus; Eisenbach, Claus (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2009)
Наведені результати досліджень можливості застосування нижньої критичної температури розчинності (НКТР) в полімерних розчинах для модифікації поверхні пласких і сферичних підкладок. Визначено, що можна досягти контрольованого осадження полімерів при температурі, вищій за НКТР. Одержані при цьому полімерні покриття мають специфічну морфологію поверхні, а при введені частинок дозволяють ефективно стабілізувати пігментні дисперсії. Встановлено, що температуро-індуковане осаджування полімерів може здійснюватись як нанесення тонко диспергованого компоненту на поверхню підкладки, яке відбувається одночасно з осадженням полімеру при температурі, вищій за НКТР. Це, в свою чергу, дозволяє проводити контрольовану модифікацію поверхні пігментів, при якій тонко дисперговані присадки розподілені в шарі модифікуючого покриття на поверхні. In this paper the results of recent studies on the application of lower critical solution temperature (LCST) phenomena of polymer solutions to the surface modification of flat and spherical substrates are reported. It has been found that controlled polymer deposition can be achieved at temperatures exceeding LCST. The obtained polymer coating exhibits a peculiar surface morphology and, if particles are introduced, can be highly effective in pigment dispersions stabilizing. It has been established that the temperature induced polymer deposition can be carried out as the finely dispersed component precipitation on the substrate surface that goes along with the polymer deposition at temperatures exceeding LCST, which in its turn allows to modify the pigments surface when finely dispersed additives are incorporated into the surface modifying coating.
Нанорозмірені ефекти в температуро-індукованих полімерних покриттях
Keywords: polymer coatings; nanotechnology; temperature control; surface modification; lower critical solution temperature; полімерні покриття; нанотехнологія; температурний контроль; модифікація поверхні; нижня критична температура розчинності