Генезис транснаціонального виконавчого процесу крізь призму розвитку міжнародного права - Мальський, М. М. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
Розглянуто шлях розвитку та становлення правовідносин, що виникають при виконанні рішень чи інших актів, за участю іноземного елемента, в окрему групу, що тісно пов’язана із міжнародним приватним правом та виконавчим процесом. Саме через розвиток міжнародного приватного права і виокремлення в його структурі окремих інститутів та підгалузей, зокрема міжнародного цивільного процесу, міжнародного торговельного права та транснаціонального торгового права (Lexmercatoria), доводиться динамічність системи права, безперервність трансформування її структури та створення в ній нових елементів, зокрема, і групи правовідносин, які доцільно окреслити як транснаціональний виконавчий процес. Рассмотрены пути развития и становления правоотношений, возникающих при исполнении решений или других актов, с участием иностранного элемента, в отдельную группу, которая тесно связана с международным частным правом и исполнительным процессом. Именно через развитие международного частного права и выделение в его структуре отдельных институтов и подотраслей, в том числе международного гражданского процесса, международного торгового права и развитие транснационального торгового права (Lexmercatoria), доказывается динамичность системы права, непрерывность трансформации ее структуры и создания в ней новых элементов, в частности, группы правоотношений, которые целесообразно определить как транснациональный исполнительный процесс. The article deals with development and establishment of legal relations arising in the enforcement of decisions and other acts involving a foreign element, in a separate group, which is closely linked to private international law and to the enforcement process. Development of private international law and allocation of separate institutions and sub-sectors within the scope of its regulation, including international civil procedure, international trade law and transnational commercial law (lexmercatoria), confirms the dynamism of the legal system, the continuity of the transformation of its structure and creationnew elements within it, in particular – a group of relations, that are appropriate to define as the transnational enforcement process.
Генезис транснационального исполнительного процесса сквозь призму развития международного права
Genesis of transnational enforcement process through development of international law
Keywords: транснаціональне право; транснаціональний виконавчий процес; міжнародний цивільний процес; міжнародне приватне право; виконавчий процес; іноземний елемент; транснациональное право; транснациональный исполнительный процесс; международный гражданский процесс; международное частное право; исполнительный процесс; иностранный элемент; transnational law; transnational enforcement process; international civil procedure; private international law; enforcement process; foreign element