Viral infection model with cell-to-cell transmission and therapy in the presence of humoral immunity: Global analysis - Ель Акраа, Н.; Лахбі, М.; Данане, Дж.; El Akraa, N.; Lahby, M.; Danane, J. (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Ця стаття спрямована на моделювання математичної моделі вірусної інфекції, яка включає як безклітинну передачу, так і міжклітинну передачу. Модель включає чотири відділи, а саме: чутливі, інфіковані, вірусне навантаження та гуморальну імунну відповідь, яка активується в господаря для атаки на вірус. Спершу встановлено коректність запропонованої математичної моделі з точки зору доведення існування, додатності та обмеженості розв’язків. Крім того, визначено різні рівноваги задачі. Також досліджено глобальну стійкість кожної рівноваги. Накінець, проведено чисельне моделювання, щоб підтвердити теоретичні висновки та дослідити ефект різних типів лікування, які пропонуються в моделі.

This paper aims to prezent mathematical model for Viral infection which incorporates both the cell-free and cell-to-cell transmission. The model includes four compartments, namely, the susceptible, the infected ones, the viral load and the humoral immune response, which is activated in the host to attack the virus. Firstly, we establish the well-posedness of our mathematical model in terms of proving the existence, positivity and boundedness of solutions. Moreover, we determine the different equilibrium of the problem. Also, we will study the global stability of each equilibrium. Finally, we give some numerical simulation in order to validate our theoretical findings, and to study the effect of different types of treatments proposed by the model.
Модель вірусної інфекції з міжклітинною передачею та терапією за наявності гуморального імунітету: глобальний аналіз
Keywords: глобальна стійкість; від клітини до клітини; гуморальна імунна відповідь; терапія; базовий номер відтворення; чисельне моделювання; global stability; cell-to-cell; humoral immune response; therapy; basic reproduction number; numerical simulation