Direct Synthesis and Characterization of Photo-Crosslinkable Biodegradable PLA-PEG-PLA Ttiblock Copolymer with Methacrylates Functions by Green Montmorillonite Clay Catalyst - Benachour, Mohamed; El-Kebir, Aslya; Harrane, Amine; Meghabar, Rachid; Belbachir, Mohammed (Видавництво Львівської політехніки, 2010)
Диметакриловані триблок-кополімери PLAPEG-PLA полілактиду (PLA) і поліетиленгліколю (PEG) синтезовані внаслідок одностадійної катіонної полімеризації в масі лактиду в присутності PEG з різними молекулярними масами. Мaghnite-H+, кислотна монтмориллонитова глина, використана як твердий нетоксичний каталізатор. За допомогою 1Н ЯМР і ДСК проведено аналіз одержаного диметакрилатного кополімеру. Досліджено вплив кількості Maghnite-H+ та середньої молекулярної маси PEG на виходи кополімеризації та метакрилування, а також на середню молекулярну масу отриманих кополімерів.

Di-methacrylated PLA-PEG-PLA triblock copolymers of polylactide and polyethylene glycol were synthesized in one-step process by bulk cationic polymerization of lactide in the presence of PEG with different average molecular weights, using Maghnite-H+, an acidic montmorillonite clay, as a solid non-toxic catalyst. The obtained di-methacrylated copolymer was analyzed by 1H NMR and DSC. The effect of MaghniteH+ proportions and PEG average molecular weight on the copolymerization and methacrylation yields and on average molecular weight of the resulting copolymers was studied.
Прямий синтез і характеристика фотозшитого біодеградабельного триблок-кополімера PLA-PEG-PLA з метакрилатними функційними групами в присутності каталізатора на основі зеленої монтморилонітової глини
Keywords: розкриття кільця; полімеризація; блоккополімери; катіонна полімеризація; метакрилатні кополімери; монтморилоніт; ringopening; polymerization; block copolymers; cationic polymerization; methacrylate copolymers; montmorillonite