Дослідження властивостей нікельнаповнених кополімерів полівінілпіролідону та гідрогелевих матеріалів на їх основі - Гриценко, О. М.; Суберляк, О. В.; Бережний, Б. В.; Волошкевич, П. П.; Grytsenko, O. M.; Suberlyak, O. V.; Berezhnyy, B. V.; Voloshkevych, P. P. (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Досліджено властивості нікельнаповнених кополімерів полівінілпіролідону з 2-гідроксіетилметакрилатом та гідрогелевих матеріалів на їх основі, одержаних методом полімеризації з одночасним відновленням йонів металу. Встановлено вплив складу полімер-мономерної композиції, вмісту металу-наповнювача та умов проведення реакції відновлення йонів Ni2+ на фізико-механічні, сорбційні, електричні та магнітні характеристики отриманих матеріалів. Доведено, що частинки Ni(0) в структурі композитів на основі кополімерів полівінілпіролідону з 2-гідроксіетилметакрилатом проявляють каталітичну активність, зокрема, у процесі гідролізу борогідриду натрію.

The properties of nickel-filled copolymers of polyvinylpyrrolidone with 2-hydroxyethylmethacrylate and hydrogel materials based on them, obtained by the method of polymerization with simultaneous reduction of metal ions have been investigated. The influence of polymer-monomer composition formulation, content of metal-filler and conditions of Ni2+ reduction reaction on physico-mechanical, sorption, electrical and magnetic characteristics of obtained materials has been established. It has been found that Ni(0) particles in the composites’ structure on the basis of polyvinylpyrrolidone with 2-hydroxyethylmethacrylate copolymers demonstrate catalytic activity, particularly, in the hydrolysis process of sodium borohydride.
Investigation of the properties of nickel-filled copolymers of polyvinylpyrrolidone and hydrogel materials based on them
Keywords: нікель; полівінілпіролідон; 2-гідроксіетилметакрилат; кополімер; гідрогелі; нікельнаповнені гідрогелі; nickel; polyvinylpyrrolidone; 2-hydroxyethylmethacrylate; co-polymer; hydrogels; nickel-containing hydrogels