Термодинамічні параметри розчину 2-метил-5-феніл-1-(-4-метилфеніл)-пірол-3-карбонової кислоти у спиртах - Костюк, Р. Р.; Горак, Ю. І.; Собечко, І. Б.; Kostiuk, R. R.; Horak, Yu. I.; Sobechko, I. B. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
За температурною залежністю розчинності 2-метил-5-феніл-1-(-4-метилфеніл)- пірол-3-карбонової кислоти в бутан-1-олі, бутан-2-олі, пропан-1-олі, пропан-2-олі розраховано значення ентальпії та ентропії їх розчинення. Встановлено характер взаємодії розчиненої речовини та гідроксильних розчинників. Наведено температурні залежності розчинності 2-метил-5-феніл-1-(-4-метилфеніл)-пірол-3-карбонової кислоти в спиртах. З урахуванням ентальпії та ентропії плавлення, перерахованої до 298,15 К, обчислено ентальпії та ентропії змішування.

Based on the temperature dependence of the solubility of 2-methyl-5-phenyl-1-(-4-methylphenyl)- pyrrole-3-carboxylic acid in 1-butanol, 2-butanol, 1-propanol, and 2-propanol, the enthalpy and entropy of their dissolution were calculated. Taking into account the enthalpy and entropy of melting recalculated to 298.15 K, the enthalpies and entropies of mixing were calculated.
Thermodynamic parameters of a solution of 2-methyl-5-phenyl-1-(-4-methylphenyl)-pyrrole-3-carboxylic acid in alcohols
Keywords: розчинність; ентальпія розчинення; ентальпія змішування; ентальпія плавлення; 2-метил-5-феніл-1-(-4-метилфеніл)-пірол-3-карбонова кислота; бутан-2-ол; бутан-1-ол; пропан-1-ол; пропан-2-ол; solubility; enthalpy of dissolution; enthalpy of mixing; enthalpy of melting; 2-methyl-5-phenyl-1-(-4-methylphenyl)-pyrrole-3-carboxylic acid; 1-butanol; 2-butanol; 1-propanol; 2-propanol