Удосконалення системи мотивації персоналу у Самбірській районній державній адміністрації в кризових умовах - Вовк, Ірина Миколаївна; Vovk, Iryna Mykolaivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Співробітники є основним ресурсом, який впливає на продуктивність та ефективність будь-якого бізнесу. Визнання цього факту спонукає численні організації до пошуку універсальних механізмів мотивації, які б забезпечували водночас задоволення потреб працівників та інтересів роботодавців. Значення цього дослідження зумовлене тим, що від ефективності персоналу залежить загальний успіх організації, і ця ефективність часто пов'язана з рівнем заробітної плати та системою матеріальної мотивації. Мотивація персоналу являє собою процес регулювання поведінки та дій працівників, залучених до виробництва товарів та послуг, і відіграє ключову роль у формуванні їхньої ментальності та напрямків діяльності. Ефективні методи мотивації не тільки впливають на ставлення працівників до роботи, але й забезпечують значне підвищення продуктивності роботи на рівні відділів, команд та компанії в цілому. Мотивація є вирішальною для забезпечення відповідності діяльності колективу та керівництва цілям та місії компанії. У Самбірській районній державній адміністрації спостерігається висока плинність кадрів через фізичні та медичні виклики, з якими стикаються працівники, що призводить до низької стабільності трудових колективів і ускладнює передачу досвіду новачкам. У таких умовах матеріальна винагорода відіграє ключову роль у збереженні персоналу. Об'єкт дослідження – система матеріальної мотивації персоналу Самбірської районної державної адміністрації. Предмет дослідження – методи підвищення продуктивності використання інструментів матеріальної мотивації. Мета дослідження – виявити шляхи вдосконалення управління системою матеріальної мотивації персоналу Самбірської районної державної адміністрації. Методологічну основу дослідження склали наукові роботи учених, що займалися вивченням способів підвищення ефективності матеріальних стимулів у системі управління персоналом. Інформаційну базу дослідження склали важливі наукові праці, учбові посібники та монографії. Крім того, для збору даних використовувалися статті з періодичних видань, ресурси Інтернету, включаючи довідково-правові системи та різноманітні засоби масової інформації, що дало можливість отримати найбільш актуальну та повну інформацію для аналізу.

Employees are the primary resource influencing the productivity and efficiency of any business. Recognizing this fact compels numerous organizations to search for universal motivation mechanisms that simultaneously satisfy the needs of employees and the interests of employers. The importance of this study is dictated by the fact that the overall success of an organization depends on staff efficiency, which is often linked to the level of salary and the system of material motivation. Staff motivation represents a process of regulating the behavior and actions of employees involved in the production of goods and services and plays a key role in shaping their mentality and directions of activity. Effective motivation methods not only affect employees' attitudes towards work but also significantly increase productivity at the level of departments, teams, and the entire company. Motivation is crucial for ensuring that the activities of the team and management align with the goals and mission of the company. In the Sambir District State Administration, there is a high turnover of staff due to physical and medical challenges faced by employees, leading to low stability of work teams and complicating the transfer of experience to newcomers. In such conditions, material rewards play a key role in retaining staff. The object of the study is the system of material motivation of the staff at the Sambir District State Administration. The subject of the study is methods for increasing the productivity of using material motivation tools. The aim of the study is to identify ways to improve the management of the system of material motivation of the staff of the Sambir District State Administration. The methodological basis of the study consisted of scientific works by scholars who studied ways to increase the effectiveness of material incentives in the personnel management system. The information base of the study included important scientific works, textbooks, and monographs. Additionally, data collection involved articles from periodicals, Internet resources, including legal reference systems, and various mass media outlets, which provided the most current and comprehensive information for analysis.
Improvement of the staff motivation system in the Sambir District State Administration in crisis conditions
Keywords: 6.281.00.00; – управління персоналом; мотивація персоналу; матеріальна мотивація персоналу; нематеріальна мотивація персоналу; продуктивність праці персоналу; - personnel management; personnel motivation; material motivation of personnel; non-material motivation of personnel; labor productivity of personnel