Синтез і характеристики ненасиченого деривату сульфату декстрану - Юр’єв, Р. С.; Дончак, В. А. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2003)
Сульфат декстрану, який містить у своїй структурі полімеризаційноздатні метакрилатні фрагменти, отримали ацилюванням декстрану метакрилоїлхлоридом та наступним сульфуванням хлоросульфоновою кислотою в присутності піридину в розчині ДМФА/LiCl. Водні розчини одержаних дериватів здатні до реакції структурування за радикальним механізмом, з утворенням гідрогелів. Dextran sulfate, which contains polymerizeable methacrylate fragments, was obtained by acylation of dextran with methacryloilchloride and sulfation with chlorsulfonic acid at the presence of pyridine in DMF/LiCl solution. The possibility of hydrogel’s formation, based on the obtained derivatives of dextran, was shown by the structuring of their water solution at the presence of the radical initiato.