Бухгалтерський облік, аналіз та контроль запасів ТОВ «Мебель-Сервіс» - Січевська, Христина Тарасівна; Sichevska, Khrystyna Tarasivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Облік запасів завжди був актуальним питанням на багатьох підприємствах, що пов’язано із забезпеченням ефективності фінансово-господарської діяльності підприємства. Так нестача запасів на будь-якій стадії виробництва веде до порушень безперервності поточних процесів, надлишки запасів збільшують витрати, які спрямовані на їх зберігання. Це все зумовлює необхідність у дослідженні сучасних особливостей організації обліку виробничих запасів на підприємствах з метою досягнення більш ефективних результатів діяльності. Об’єктом дослідження є бухгалтерський облік, аналіз та контроль запасів на підприємствах. Предметом дослідження є організація і методика обліку, аналізу та контролю запасів на ТОВ «Мебель-Сервіс». Мета дослідження: узагальнення теоретичних, нормативних, правових, методичних та практичних аспектів ведення обліку, аналізу та контролю запасів на прикладі ТОВ «Мебель-Сервіс». Аналіз запасів є ключовим інструментом для оцінки стану ресурсів підприємства, основними завданнями якого є оцінка фактичної потреби у виробничих ресурсах, визначення динаміки показників використання матеріальних ресурсів, встановлення причин відхилень показників, аналіз якості планів постачання та оцінка внутрішніх резервів економії, аналіз виконання планів постачання і оцінка стану використання матеріальних ресурсів. Внутрішньогосподарський контроль запасів передбачає систематичний контроль над матеріальними цінностями, їх раціональним використанням, а також операціями та процесами, пов'язаними з виробництвом та реалізацією продукції і сировини. Водночас контроль є системою постійного моніторингу ефективності використання запасів, законності та доцільності господарських операцій і процесів, а також збереження грошових коштів і матеріальних цінностей. 6 У роботі розглянуто класифікацію запасів за сучасними підходами, які забезпечують прийняття управлінських рішень. Проаналізовано основні методи оцінки запасів, які впливають на точність формування фінансової звітності та оптимізацію витрат. Детально охарактеризовано методики аналізу - ABC-та XYZ- аналіз, які дозволяють ефективно класифікувати запаси за рівнем важливості та передбачуваності. У роботі підкреслено, що ефективна система внутрішнього контролю запасів, включно з регулярною інвентаризацією, сприяє мінімізації ризиків та забезпеченню прозорості фінансової звітності. Розглянено методику проведення контролю запасів відповідно до стадій господарської діяльності: придбання, виробництво та реалізація. Аналіз діяльності ТОВ «Мебель-Сервіс» демонструє позитивну динаміку фінансових показників: зростання доходів, валового прибутку та рентабельності. Найбільшу частку в структурі займають сировина й матеріали, що відображає стратегічну орієнтацію на забезпечення безперервності виробничих процесів. Досліджено динаміку оборотності запасів, яка значно покращилася за рахунок скорочення часу одного обороту та підвищення коефіцієнта оборотності. Проведений ABC-аналіз дозволив виявити критичні для компанії групи запасів та потенційні напрямки їх оптимізації. Облік запасів ведеться за методом ФІФО, що сприяє формуванню достовірної фінансової звітності. Для аналітичного обліку застосовується оперативно-груповий метод із деталізацією даних за місцями зберігання та матеріально відповідальними особами. На ТОВ «Мебель Сервіс» відсутня система внутрішнього контролю, що потребує розробки ефективного механізму контрольної діяльності. Через відсутність відокремленого підрозділу контролю, внутрішній контроль здійснюється через взаємодію інвентаризаційної комісії, головного бухгалтера, керівників відділів, бухгалтерського та економічного відділів, а також управлінського персоналу і технологів. Завдання контролю інтегроване в посадові обов'язки працівників, що забезпечує розподіл обов’язків відповідно до професійних компетенцій. 7 Результати дослідження підтверджують, що ефективне управління запасами на ТОВ «Мебель-Сервіс» сприяє фінансовій стабільності, підвищенню оборотності активів і зниженню витрат. Впровадження сучасних методів обліку, аналізу й контролю запасів дозволяє підприємству зміцнювати свої позиції на ринку, адаптуватися до змін ринкових умов і досягати стратегічних цілей сталого розвитку.

Inventory accounting has always been a relevant issue for many enterprises, as it is closely related to ensuring the efficiency of financial and economic activities. A shortage of inventory at any stage of production disrupts the continuity of ongoing processes, while excess inventory increases storage costs. This creates the need to study modern features of organizing inventory accounting in enterprises to achieve more efficient operational results. The object of the study is the accounting, analysis, and control of inventories in enterprises. The subject of the study is the organization and methodology of accounting, 8 analysis, and control of inventories at LLC “Mebel-Service.” The aim of the research is to summarize the theoretical, regulatory, legal, methodological, and practical aspects of accounting, analysis, and control of inventories based on the example of LLC “Mebel- Service.” Inventory analysis is a key tool for assessing the resource condition of an enterprise. Its primary tasks include evaluating the actual need for production resources, identifying the dynamics of material resource usage indicators, determining the causes of deviations in indicators, analyzing the quality of supply plans, assessing internal savings reserves, analyzing the implementation of supply plans, and evaluating the state of material resource usage . Internal control of inventories involves systematic oversight of material assets, their rational use, and operations and processes related to production and the sale of products and raw materials. At the same time, control represents a system for continuous monitoring of the efficiency of inventory usage, the legality and feasibility of business operations and processes, and the preservation of funds and material assets. The thesis examines the classification of inventories using modern approaches that support managerial decision-making. It analyzes key inventory valuation methods that influence the accuracy of financial reporting and cost optimization. ABC and XYZ analysis methodologies are detailed, enabling efficient classification of inventories by importance and predictability. The work emphasizes that an effective internal inventory control system, including regular inventory checks, minimizes risks and ensures financial reporting transparency. The methodology for conducting inventory control is examined according to business activity stages: procurement, production, and sales. The analysis of LLC “Mebel-Service” demonstrates positive dynamics in financial indicators, including revenue growth, gross profit, and profitability. The largest share of the inventory structure comprises raw materials, reflecting a strategic focus on ensuring continuity in production processes. The study explores inventory turnover dynamics, showing significant improvement through reduced turnover time and increased turnover ratio. The conducted ABC analysis identified critical inventory groups and potential optimization directions for the company. 9 Inventory accounting is performed using the FIFO method, ensuring reliable financial reporting. Analytical accounting employs an operational-group method with detailed data by storage locations and materially responsible individuals. LLC “Mebel-Service” lacks a formal internal control system, necessitating the development of an effective control mechanism. Due to the absence of a separate control unit, internal control is carried out through the interaction of the inventory commission, chief accountant, department heads, accounting and economic departments, as well as management and technologists. Control tasks are integrated into the job responsibilities of employees, ensuring the distribution of duties in line with professional competencies. The research results confirm that effective inventory management at LLC “Mebel-Service” promotes financial stability, improves asset turnover, and reduces costs. Implementing modern methods of inventory accounting, analysis, and control enables the enterprise to strengthen its market position, adapt to changing market conditions, and achieve its strategic goals for sustainable development.
Accounting, analysis and control of stocks of Mebel-Service LLC
Keywords: 8.071.00.01; бухгалтерський облік; запаси; аналіз запасів; внутрішній контроль; Перелік використаних джерел: 1.Шевченко Л. Я. Сутність виробничих запасів; проблеми обліку та напрями його вдосконалення на підприємстві / Л. Я. Шевченко; В. Р. Мулява // Економіка; управління та адміністрування. – 2022. – No 4 (102). – С. 72–76. 2.Аналіз господарської діяльності: навчальний посібник / Г. Даценко; Н. Коцеруба; І. Крупельницька; О. Кудирко; І. Лобачева. – Київ. Вінниця. – 2021. – 416 с; accounting; inventory; inventory analysis; internal control