R+А-центри в кристалах флюориту. Механізм утворення - Качан, С. І. (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2001)
Запропоновано механізм утворення високотемпературних центрів забарвлення (R+А-центрів) в кристалах Са F2-M_+ внаслідок локалізації рухливих F- центрів біля ще стабільних при цих температурах М+А-центрів забарвлення. Виявлено, що R+a-центри утворюються в кристалах, легованих лужними домішками, іонний розмір яких менший від катіона основи. In work offered mechanism of making the high-temperature colour center (R+А- center) in CaF2-Me+. Crystals in consequence of localizations rolling F-center near else stable under these temperatures M+A colour centres. Detemined, that R+A-centres are formed in crystals, doped alkali admixtures, ion size which smaller from cation basis.