Проєкт ремонту колії в умовах Самбірської дистанції колії - Рудник, Михайло Васильович; Rudnyk, Mykhailo Vasylovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Залізничний транспорт займає значну частку загальних перевезень вантажів та пасажирів. Він є важливою складовою транспортної системи . Розвиток залізничної інфраструктури має стратегічне значення для економіки, адже від її стану залежить швидкість та ефективність перевезень. Належне утримання залізничних колій є необхідною умовою для раціонального використання економічних ресурсів. Регулярний ремонт та модернізація дозволяють зменшити експлуатаційні витрати, продовжити термін служби інфраструктури та забезпечити безперебійну роботу залізничного транспорту. Для цього проводяться ремонтні роботи. Ці заходив спрямовані на підвищення безпеки руху, зниження ризику аварійних ситуацій та створення комфортних умов для перевезень. Реалізація проєкту ремонту залізничної колії дозволить забезпечити стабільність транспортної мережі, підвищити її ефективність та сприяти розвитку економіки країни. Об’єкт дослідження – залізнична колія яка підлягає середньому ремонту. Предмет дослідження – технологічний процес середнього ремонту колії із приведенням заходів з охорони праці. Метою роботи є розробка технологічного процесу середнього ремонту залізничної колії для покращення та відновлення елементів верхньої будови колії. У першому розділі розглянуто процес організації та проведення середнього ремонту колії із застосуванням сучасних високопродуктивних машин і засобів малої механізації. На основі аналізу рейко-шпало-баластної карти визначено 5 обсяги та характер основних дефектів, що дозволило обґрунтовано підібрати необхідну техніку та послідовність виконання ремонтних робіт. Розроблено технологічну схему підготовчих, основних та опоряджувальних операцій із застосуванням машин ВПО-3000, RM-80, ХДВ, ВПО-02, DGS, SSP, а також дрезин і допоміжних засобів механізації. Це забезпечує високу якість ремонту, дотримання технологічних нормативів і скорочення термінів виконання робіт. У другому розділі особливу увагу приділено питанням охорони праці та безпеки руху поїздів, з урахуванням специфіки використання важкої колійної техніки. Запропоновані заходи гарантують безпечні умови праці для працівників та мінімізацію ризиків під час проведення ремонтних операцій. У результаті виконання роботи комплексного підходу до середнього ремонту колії з використанням сучасної техніки, що дозволяє підвищити надійність інфраструктури та забезпечити стабільну експлуатацію залізничних колій.

Rail transport accounts for a significant share of total freight and passenger traffic. It is an essential component of the national transportation system. The development of railway infrastructure is of strategic importance to the economy, as the speed and efficiency of transportation largely depend on its condition. Proper maintenance of railway tracks is a necessary condition for the rational use of economic resources. Regular repairs and modernization help reduce operational costs, extend the service life of infrastructure, and ensure uninterrupted operation of the railway system. To achieve this, repair works are carried out. These measures are aimed at improving traffic safety, reducing the risk of emergencies, and creating comfortable conditions for transportation. 7 The implementation of a railway track repair project will help stabilize the transport network, increase its efficiency, and contribute to the economic development of the country. The object of the study is a railway track section subject to medium (intermediate) repair. The subject of the study is the technological process of medium track repair, including occupational health and safety measures. The purpose of this work is to develop a technological process for medium repair of railway track to improve and restore the elements of the track superstructure. The first section of the work examines the organization and execution of medium repair works using modern high-performance machines and small mechanization tools. Based on the analysis of the rail-sleeper-ballast chart, the volume and nature of major defects were determined, which allowed for the justified selection of appropriate equipment and the sequence of repair operations. A technological scheme of preparatory, main, and finishing operations was developed using machines such as VPO-3000, RM-80, KDV, VPO-02, DGS, SSP, as well as trolleys and auxiliary mechanized equipment. This ensures high repair quality, compliance with technological standards, and reduced project duration. The second section focuses on occupational safety and railway traffic safety, taking into account the specifics of using heavy track machinery. The proposed safety measures guarantee safe working conditions for personnel and minimize risks during repair operations. As a result, this work presents a comprehensive approach to medium track repair using modern equipment, which improves infrastructure reliability and ensures stable railway operation.
Track repair project in the conditions of the Sambir track distance
Keywords: 6.273.00.03; середній ремонт; залізнична колія; заміна шпал; рейка; баластування; безстикова колія; технологічний процес; охорона праці; medium repair; railway track; sleeper replacement; rail; ballast; continuously welded rail; technological process; occupational safety