Розвиток Кредитної спілки «Галичина» шляхом впровадження інструментів цифрової комерції - Пазиняк, Михайло-Владислав Петрович; Pazyniak, Mykhailo-Vladyslav Petrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Пазиняк М.-В. П., Косовська В.В. (керівник). Розвиток Кредитної спілки «Галичина» шляхом впровадження інструментів цифрової комерції. Бакалаврська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2025. Розширена анотація. У роботі досліджено теоретичні засади та прикладні можливості цифрової трансформації кредитних спілок як одного з ключових сегментів фінансової кооперації. Обґрунтовано необхідність модернізації інструментів взаємодії з клієнтами в умовах зростання значущості цифрових каналів обслуговування, зміни очікувань споживачів і розвитку фінтех-індустрії. Увага зосереджена на впровадженні інструментів цифрової комерції для підвищення конкурентоспроможності, доступності послуг та управлінської ефективності Кредитної спілки «Галичина» [1–4]. Об’єктом дослідження є діяльність КС «Галичина» – неприбуткової фінансової установи, яка працює на засадах кооперації та самофінансування. Предметом дослідження виступають управлінські, організаційні та економічні аспекти впровадження цифрових рішень у систему обслуговування членів спілки. Метою є розробка та обґрунтування стратегії цифрового розвитку КС «Галичина» з урахуванням сучасних технологічних трендів. У першому розділі розкрито роль кредитних спілок в економіці, проаналізовано специфіку їх функціонування, чинники цифрової трансформації та управлінські виклики в реалізації інноваційних стратегій. Висвітлено підходи до управління цифровими змінами та методи оцінки ефективності впровадження цифрових рішень. Другий розділ присвячено аналітичному дослідженню діяльності КС «Галичина». Проведено організаційно-економічну характеристику, аналіз середовища функціонування, оцінено фінансову стійкість, ефективність діяльності та цифрову готовність спілки. Встановлено, що основною проблемою є обмеженість цифрових каналів обслуговування, що негативно впливає на залучення нових клієнтів, особливо молоді. У третьому розділі розроблено концепцію впровадження цифрової стратегії, яка включає поетапний план реалізації: аудит ІТ-інфраструктури, розробку онлайн-кабінету, мобільного додатку, впровадження CRM-системи, запуск SMM-кампаній і навчання персоналу. Побудовано фінансову модель проєкту: загальні інвестиції становлять 605 тис. грн, строк окупності – 1,5–2 роки, очікувана рентабельність – до 80%.

Pazyniak M.-V.P., Kosovska V.V.(supervisor). Development of Halychyna Credit Union by implementing of digital commerce tools. Bachelor’s Qualification Thesis. – Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2025. Extended abstract The paper explores the theoretical foundations and practical opportunities of digital transformation in credit unions as one of the key segments of financial cooperation. It substantiates the need to modernize customer interaction tools in the context of increasing importance of digital service channels, changing consumer expectations, and the development of the fintech industry. The focus is placed on implementing digital commerce tools to enhance the competitiveness, service accessibility, and managerial efficiency of the Halychyna Credit Union [1–4]. The object of the study is the activity of the Halychyna Credit Union – a non-profit financial institution operating on the principles of cooperation and self-financing. The subject of the research includes managerial, organizational, and economic aspects of implementing digital solutions into the member service system of the union. The aim is to develop and justify a digital development strategy for Halychyna Credit Union taking into account modern technological trends. The first chapter reveals the role of credit unions in the economy, analyzes the specifics of their functioning, the drivers of digital transformation, and the managerial challenges of implementing innovative strategies. It outlines approaches to managing digital change and methods for assessing the effectiveness of digital solutions. The second chapter is devoted to an analytical study of the activities of Halychyna Credit Union. It includes an organizational and economic description, an analysis of the operating environment, an assessment of the financial stability, operational efficiency, and digital readiness of the union. It is established that the main problem lies in the limited availability of digital service channels, which negatively affects the attraction of new clients, especially the youth. The third chapter presents the concept of digital strategy implementation, including a phased action plan: IT infrastructure audit, development of an online user account, mobile application, CRM system implementation, launch of SMM campaigns, and staff training. A financial model of the project has been developed: total investment amounts to UAH 605,000, payback period 1,5–2 years, expected return on investment up to 80%.
Development of Halychyna Credit Union by implementing digital commerce tools
Keywords: 6.076.00.00; цифрова трансформація; кредитна спілка; цифрова комерція; онлайн-сервіси; фінансова кооперація; CRM-система; digital transformation; credit union; digital commerce; online services; financial cooperation; CRM system