Фармацевтична діяльність: механізм вчинення кримінальних правопорушень - Попович, Володимир; Popovych, Volodymyr (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
У процесі дослідження встановлено, що механізм вчинення кримінальних право- порушень у сфері фармацевтичної діяльності утворюють: структурні складники етапів: заготовки фармацевтичної сировини (посів, вирощування, збирання, зберігання, вироб- лення з органів тварин, хімічних сполук та мінералів); виробництва та імпорту медичної продукції (лікарських засобів; медматеріалів, медобладнання); суб’єкти вчинення кримі- нальних правопорушень, які в процесі та під виглядом псевдолегітимних способів фарма- цевтичної діяльності перетворюють відзначені етапи на засоби: створення лишків фарма- цевтичної сировини; виготовлення лишків медичної продукції; їх доставки “на вільне місце” торгівельним фармацевтичним підприємствам, під прикриттям тимчасових товар- но-транспортних документів, які після реалізації лишків медпродукції знищують, а виру- чені з реалізації лишків медичної продукції кошти по касі не оприбутковують, а роз- поділяють між співучасниками вчинення кримінальних правопорушень і привласнюють. Цикли “поставки лишків медичної продукції”, “її реалізація”, “неоприбуткування виручки по касі та її привласнення”, що звільняє місце для нової партії лишків медичної продукції”, можуть повторюватись багато разів. Тобто механізм вчинення кримінальних правопо- рушень у сфері фармацевтичної діяльності має тривалий та циклічний характер, замас- кований під виглядом легальних етапів фармацевтичної діяльності, що надає цим про- типравним діям псевдолегального, неочевидного, природно-латентного характеру. Знання технологічних складників механізму вчинення таких кримінальних правопорушень ле- жить в основі: вибірки методів, методик та засобів оперативно-пошукового виявлення та- ких злочинів; прихованого та залегендованого оперативно-технічного і оперативно-проце- суального документування протиправних дій фігурантів; планування розробки та здійснен- ня оперативно-технічних заходів документування протиправних дій злочинців; вивчення достатності та законності здобутих доказів шляхом оперативно-процесуальної та опера- тивно-технічної розробки фігурантів, вивчення оперативної ситуації на завершальній стадії оперативної розробки, залежно від яких визначається оптимальний момент реалізації ма- теріалів оперативної розробки; моделювання оперативних комбінацій щодо створення факторів раптовості та “моменту істини” під час: затримання підозрюваних; проведення допитів, очних ставок, обшуків, виїмки документів, під виглядом яких створювались лиш- ки медичної продукції, відбувався їх збут, неоприбуткування виручки по касі підприємства; під час проведення інших заходів, спрямованих на процесуальне закріплення доказів, встановлених в процесі оперативної розробки фігурантів; планування інших невідкладних заходів, потрібних для закріплення доказів із врахуванням факторів раптовості, неочікуваності та інших переваг, що трапляються під час переходу від прихованих чи зале- гендованих оперативно-пошукових заходів документування протиправних дій злочинців до відкритих процесуальних заходів розслідування кримінальних правопорушень.

In the course of the study, it is established that the mechanism of committing a criminal offense in the field of pharmaceutical activity is formed by: structural components of the stages: procurement of pharmaceutical raw materials (sowing, growing, harvesting, storage, production from animal organs, chemical compounds and minerals); production and import of medical products (medicines; medical materials, medical equipment); subjects of criminal offenses, who, in the process and under the guise of pseudo-legitimate methods of pharmaceutical activity, turn the above stages into means: creation of surplus pharmaceutical raw materials; manufacturing of surplus medical products; their delivery “to a free place” to pharmaceutical trading companies, under the guise of temporary shipping documents, which are destroyed after the sale of surplus medical products, and the proceeds from the sale of surplus medical products are not recorded at the cash desk, but distributed among the accomplices in the commission of the criminal offense and misappropriated. The cycles of “supply of surplus medical products”, “sale of these products”, “non-recording, cash receipts and their misappropriation”, which makes room for a new batch of surplus medical products”, can be repeated many times. That is, the mechanism of committing criminal acts in the field of pharmaceutical activity is long and cyclical, disguised as legal stages of pharmaceutical activity, which gives these illegal actions a pseudo-legal, nonobvious, naturally latent character. The knowledge of the technological components of the mechanism of committing such crimes is the basis for: a selection of methods, techniques and means of operational search detection of such crimes; hidden and legendary operational and technical and operational procedural documentation of the illegal actions of the perpetrators; planning the development and implementation of operational and technical measures to document the illegal actions of criminals; studying the sufficiency and legality of the evidence obtained through operational and procedural and operational and technical development of the perpetrators, studying the operational system of.
Pharmaceutical activities: mechanism of criminal offenses
Keywords: механізм вчинення кримінальних правопорушень у сфері фарма- цевтичної діяльності; структурні складники етапів фармацевтичної діяльності; структурні складники механізму вчинення кримінальних правопорушень; криміногенно-вразливі посади на етапах заготовки фармацевтичної сировини; виробництва та імпорту медичної продукції; заготовка та збут лишків фармацевтичної сировини; виробництво та збут лишків медичної продукції; постачання лишків медичної продукції на вільне місце; неоприбуткування виручки; привласнення виручки; прогнозування версій про вчинення кримінальних правопорушень; форми негласного документування; фактор раптовості; мо- мент істини; момент реалізації матеріалів оперативної розробки; mechanism of committing criminal offenses in the field of pharmaceutical activity; structural components of the stages of pharmaceutical activity; structural components of the mechanism of committing criminal offenses; criminogenic-vulnerable positions at the stages of procurement of pharmaceutical raw materials; production and import of medical products; procurement and sale of surplus pharmaceutical raw materials; production and sale of surplus medical products; supply of surplus medical products to vacant places; non-recording of revenue; misappropriation of revenue; forecasting versions of criminal offenses; forms of covert documentatio’n; surprise factor; moment of truth; moment of realization of operational development materials; 343.74.01