Глуханюк, А. Р.Кузьмінчук, Т. А.Чижович, Р. А.Семенишин, Є. М.Іващук, О. С.Hlukhaniuk, A.Kuzminchuk, T.Chyzhovych, R.Semenyshyn, Ye.Ivashchuk, O.2021-01-282021-01-282020-02-242020-02-24Дослідження впливу ступеня подрібнення та природи полярних розчинників на ефективність вилучення олії з рослинної сировини екстракційним методом / А. Р. Глуханюк, Т. А. Кузьмінчук, Р. А. Чижович, Є. М. Семенишин, О. С. Іващук // Chemistry, Technology and Application of Substances. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Том 3. — № 1. — С. 161–168.https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/56079У статті наведено результати експериментальних досліджень процесу екстракції рослинної олії із сої та ріпаку у стаціонарному шарі в апараті Сокслета. Як екстрагенти використано полярні розчинники: хлористий метилен та етанол. Досліджено вплив ступеня подрібнення частинок рослинної сировини на вихід екстрагованої олії. Встановлено вплив розчинників на ефективність процесу. Результати кількісного аналізу подано у вигляді графічних залежностей з наявністю основних параметрів процесу. Наведено графічні залежності зміни концентрації олії в об’ємі розчинника зі збільшенням тривалості процесу та виходу цільового продукту від зміни розміру сепарованих фракцій.The article presents results of experimental data of a study of the extraction process of vegetable oil from soybean and rapeseed in a stationary layer, held using a Soxhlet apparatus. Polar solvents such as methylene chloride and ethanol were used as the extractants. The influence of the grinding degree of the particles of vegetable raw material on the oil yield were investigated. Solvents’ nature impact on the efficiency of the processis established. The results of quantitative analysis are presented in the form of graphical dependencies with the presence of basic process parameters. The dependences of the change in the concentration of oil in the volume of the solvent with increasing the duration of the process and the yield of the target product on the change in the size of the separated fractions are given.161-168ukекстракціярослинна сировинаступінь подрібненняполярні розчинникиапарат Сокслетасоєва оліяріпакова оліяextractionvegetable raw materialsgrinding degreepolar solventsSoxhlet apparatussoybean oilrapeseed oilДослідження впливу ступеня подрібнення та природи полярних розчинників на ефективність вилучення олії з рослинної сировини екстракційним методомResearch of grinding degree influence and polar solvents nature on the efficiency of oil withdrawal from vegetable raw material using extraction methodArticle© Національний університет “Львівська політехніка”, 20208doi.org/10.23939/ctas2020.01.161Research of grinding degree influence and polar solvents nature on the efficiency of oil withdrawal from vegetable raw material using extraction method / A. Hlukhaniuk, T. Kuzminchuk, R. Chyzhovych, Ye. Semenyshyn, O. Ivashchuk // Chemistry, Technology and Application of Substances. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Vol 3. — No 1. — P. 161–168.