Стилістична транспозиція математичних термінів: кодифікаційний аспект - Веремчук, Ольга (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
У статті на матеріалі загальномовних словників української мови ХХ – початку ХХІ століття проаналізовано процес стилістичної транспозиції математичних терміно-одиниць. Розглянуто проблему неадекватного представлення в кодифікаційних працях реального семантико-стилістичного потенціалу математичних термінів. The article deals with the analysis of the process mathematical terms stylistic transposition on the material of Ukrainian explanatory dictionaries of XX – beginning of the XXI centuries. The author comprehends the problem of inadequate presentation of real semantic and stylistic potential of mathematical terms in codification works.
Keywords: українська мова; математична термінологія; семантика; стилістична транспозиція; термін; стилістичний транспозит; мікрозначення; переносне значення; пряме значення; семантична структура слова; Ukrainian language; mathematical terminology; semantics; stylistic transposition; term; stylistic transposit; micromeaning; figurative meaning; direct meaning; semantic structure