Research of Foam Formers and Concrete on Their Basis for Production of Products of Non-autoclave Hardening and Monolithic Concrete - Ілів, В. В.; Ілів, Х.-Д. В.; Iliv, Vasyl; Iliv, Chrystyna-Dzvenyslava (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
Виробництво виробів із пінобетонів та монолітне бетонування з них потребує піноутворювачів, що володіють властивостями отриманої піни з достатнім значенням її критеріїв (кратності піноутворення, стійкості піни за певний проміжок часу); її сумісністю з портландцементом та продуктами його гідратації; з гідратованим вапном тощо. Недостатні властивості піни можуть бути компенсовані введенням коригувальних і стабілізуючих добавок. Хоча досліджені піноутворювачі не є завжди екологічно чистими продуктами, однак їхня незначна концентрація в пінобетонах створює прецедент їхньої незамінності у виробничому процесі. Досліджені піноутворювачі практично не відрізняються за кратністю та стабільністю під час їхнього використання у 1 %-му розчині. Найкращі технологічні властивості притаманні пінам, отриманим із піноутворювачів марок ПЕАС та “Пенострем”, особливо темного кольору. Введення добавки рідкого скла частково підвищує кратність та стабільність розчину піни. Крім того, випробувана, вона впливає як прискорювач набору міцності на тверднення пінобетонів, що підвищує оборотність металоформ та час навантаження моноліту. Це має особливе значення при серійному виготовлення виробів із пінобетонів природного тверднення. Встановлено, що склади пінобетонів, які не містять добавки, в основному схильні до розшарування та зсідання, тому при виготовленні з них зразків велику увагу приділяли якості отриманих зразків. Це свідчить про те, що добавка є не тільки стабілізатором піни, вона стабілізує також і пінобетонні суміші, отримані на їхній основі. Введення рідкого скла приводить до зростання міцності пінобетонів при стиску приблизно в 3–4,5 раза у віці зразків 28 діб. При цьому міцність пінобетонів зростає орієнтовно лише в 1,2–1,5 раза у віці зразків 14 діб. Введення в склад пінобетонів золи до 30 % та пилевиносу до 10 % замість піску теж дає змогу підвищити міцність пінобетонів приблизно в 1,2–1,5 раза у віці 28 діб. Введення всіх видів добавок дозволило уникнути розшарування та зсідання суміші та стабілізувати значення середньої густини пінобетонів.

Production of foam concrete products and monolithic concreting from them requires foaming agents that have the properties of the obtained foam with a sufficient value of its criteria (multiplicity of foaming, stability of foam for a certain period of time); its compatibility with Portland cement and its hydration products; with hydrated lime, etc. Insufficient properties of the foam can be compensated by the introduction of corrective and stabilizing additives. Although the studied foaming agents are not always environmentally friendly products, but their low concentration in foam concrete creates a precedent for their indispensability in the production process. The investigated foaming agents practically do not differ in multiplicity and stability at their use in 1 % solution. The best technological properties are inherent in the foam obtained from the foaming agent of the PEAS brand. The introduction of the additive partially increases the multiplicity and stability of the foam. In addition, it acts as an accelerator of the set of strength on the hardening of foam concrete, which increases the reversibility of metal molds and accelerates the load of the monolith. It was found that foam concrete compositions that do not contain additives are mainly prone to delamination and shrinkage, so in the manufacture of samples from them, much attention was paid to the quality of the obtained samples. This indicates that the additive is not only a foam stabilizer, it also stabilizes the foam concrete mixtures obtained on their basis.
Дослідження піноутворювачів та бетонів на їх основі для виробництва виробів безавтоклавного тверднення та монолітного бетонування
Keywords: піна; піноутворювач; пінобетон; конструктивні властивості; теплотехнічні властивості; кратність піноутворення; стабільність піни в часі; foam; foaming agent; foam concrete; turbulent mixer; foaming multiplicity; foam stability over time; compressive strength; average density