Лексичні запозичення в українській мові: історико-соціолінгвістичний аспект - Сімонок, В. (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2004)
Статтю присвячено взаємодії української мови з англійською, французькою та німецькою мовами в процесі їх контактування. Ці мови обрано для дослідження через їх розповсюдженість і вплив на інші мови світу. Незважаючи на відмінності їх мовних картин світу, загальним залишається аспект логіко-психологічного мислення людини. У статті проаналізовано основні закономірності еволюції мови, встановлено шляхи, засоби і причини запозичування, визначено функції запозичених слів та розглянуто історичні процеси, пов’язані з ними.

The article is devoted to analyze of the interaction of the Ukrainian language with the Roman and German languages in the course of their contact. These languages are chosen for the research because they are widely spread and because of their influence on other languages of the world. Despite the differences in their language world picture - the common is the aspect of logical and psychological human being’s thinking. The article analyzes the main laws of language evolution, states the ways, methods and reasons of borrowing, finds out the functions of borrowed words and besides it looks upon the historical processes that are connected with them.
Keywords: 811.161.2’37