Аналогові сенсори напруги на основі ефекту холестерико-нематичного переходу - Готра, З. Ю.; Фечан, А. В.; Левенець, В. В.; Коцун, В. І.; Вараниця, А. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2010)
На основі досліджених електрооптичних характеристик холестерико-нематичного переходу запропоновано використовувати як аналогового сенсора напруги рідкокристалічну комірку зі змінною товщиною. Проведено математичне моделювання поширення світла в шарі рідкого кристала та скляній пластині. Експериментально отримано розподіл інтенсивності випромінювання та діаграму напрямленості запропонованого сенсора. The liquid crystal cell with changed thickness proposed to use as voltage analog sensor. The cholesteric-nematic transition as the elecrooptical effect in liquid crystal material is investigated. The mathematical modelling of light propagation in liquid crystal layer and in glass plate is proposed. The angle distribution of light radiation of such sensor is experimentally investigated.
Voltage analog sensors based on effect of cholesteric-nematic transition
Keywords: рідкий кристал; аналоговий сенсор; холестерико-нематичний перехід; liquid crystal; analog sensor; cholesteric-nematic transition