Дослідження відмінностей психологічної сепарації підлітків різної статі - Гаразд, Ірина Володимирівна; Harazd, Iryna Volodymyrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дослідження психологічної сепарації у підлітковому віці аналізує гендерні відмінності цього процесу, який є важливим етапом формування особистісної автономії, емоційної незалежності та зрілої ідентичності. Теоретичний аналіз підкреслює, що гендерні фактори суттєво впливають на характер і темп сепарації: дівчата мають тісніші емоційні зв’язки з батьками, особливо з матерями, що уповільнює їхній процес відділення, в той час як хлопці орієнтуються на незалежність і емоційну відстороненість. Емпіричне дослідження підтвердило ці відмінності, виявивши високий рівень прив’язаності у хлопців і дівчат до обох батьків, але з різними проявами. Хлопці продемонстрували більшу відкритість і стабільнішу самооцінку, тоді як дівчата виявили більшу тривожність та емоційну чутливість. Визначено важливі особистісні фактори, що впливають на сепарацію, а також умови життя та соціальний статус молоді. Рекомендації включають розробку психологічних підходів, що враховують гендерні особливості, для підтримки здорового процесу сепарації.

The study of psychological separation in adolescence analyzes gender differences in this process, which is an important stage in the formation of personal autonomy, emotional independence, and mature identity. The theoretical analysis emphasizes that gender factors have a significant impact on the nature and pace of separation: girls have closer emotional ties to their parents, especially mothers, which slows down their separation process, while boys focus on independence and emotional detachment. The empirical study confirmed these differences, revealing a high level of attachment among boys and girls to both parents, but with different manifestations. Boys demonstrated greater openness and more stable self-esteem, while girls showed greater anxiety and emotional sensitivity. Important personal factors that influence separation, as well as the living conditions and social status of young people, were identified. Recommendations include the development of gender-sensitive psychological approaches to support a healthy separation process.
Study of differences in psychological separation of adolescents of different sexes
Keywords: 8.053.00.01; Психологічна сепарація; гендерні відмінності; автономія; емоційна незалежність; самооцінка; емоційна стабільність; психологічна підтримка; Psychological separation; gender differences; autonomy; emotional independence; self-esteem; emotional stability; psychological support