Проєкт інформаційної системи персоналізованого управління фінансами підприємства - Лютик, Степан Миколайович; Liutyk, Stepan Mykolaiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Актуальність теми. У сучасних умовах розробка і здійснення єдиної фінансової політики займає значне місце в загальному механізмі управління підприємством. Роль управління фінансами в управлінні визначається тим, що вона торкається всіх сторін її економічної діяльності: практичну, аналітичну, науково-технічну, маркетингову, матеріально-технічне забезпечення, і т.п., в концентрованому вигляді відображає вплив численних внутрішніх і зовнішніх факторів. В рамках єдиної фінансової політики, яка розробляється на вищому рівні управління, визначаються джерела фінансів та їх розподіл в рамках підприємства. Особливе місце серед цілей і завдань підприємства в області управління фінансами займають постійне збільшення вартості підприємства, максимізація вартості вкладених в нього власних коштів, мінімізація залучення зовнішнього капіталу. Саме тому вивчення раціонального оцінювання процесу управління фінансами є актуальною темою в сучасних умовах нестабільного фінансового ринку. Інтелектуальна система персоналізованого управління фінансового менеджменту підприємства забезпечує процес безперервного цілеспрямованого індивідуального підходу щодо визначення відповідних інформаційних показників, необхідних для здійснення аналізу, планування і підготовки ефективних оперативних управлінських рішень по всіх аспектах фінансової діяльності підприємства. Створення інтелектуальної системи ефективного управління фінансовими процесами підприємства дозволить оцінити стан успішності підприємства та досягнути значного скорочення термінів планування, зниження його трудомісткості, розширення можливостей з аналізу різних версій плану і вибору оптимального варіанту стратегії розвитку. Отримані рішення, як результат застосування системи, відповідають завданням сучасних інформаційних технологій фінансового управління, та забезпечують своєчасне надання достовірної інформації фахівцям та керівникам для прийняття обґрунтованих рішень. Актуальність даної кваліфікаційної роботи обумовлюється тим, що в умовах ринкової економіки необхідно покращити процес управління фінансами підприємства, що сприятиме підвищенню якості фінансових операцій та зростання прибутку підприємства, внаслідок цього виникає необхідність пошуку кваліфікованого механізму для персоналізованого управління фінансовими потоками підприємства, визначення структури капіталу по складу і джерелам надходження та оцінки прийнятих фінансових рішень. Метою магістерської роботи є розробка інтелектуальної системи персоналізованого управління фінансами підприємства, яка виконує такі задачі: Здійснити аналітичний огляд літературних джерел управлінських рішень з розроблення проектів інформаційних систем щодо управління фінансами. Проаналізувати проблему аналізу. Провести системний аналіз предметної області. Обґрунтувати призначення системи та описати вимоги до проекту. Подати розгорнутий план проекту. Описати реалізацію проектного завдання, а також етапів виконання проекту. Відобразити результати виконання проекту. Об’єктом дослідження є процес обробки фінансовими даними підприємства щодо аналізу та прогнозування його ефективності. Предметом дослідження – розроблення проекту інформаційної системи автоматизації процесу управління фінансами підприємства . У відповідності до мети роботи було розглянуто особливості персоналізації процесу управління фінансами підприємства; проведено аналіз стану автоматизації задач аналізу фінансових потоків; сформовано вимоги до створюваної інтелектуальної інформаційної системи; побудовано модель процесу управління фінансами підприємства; реалізовано прототип інтелектуальної інформаційної системи управління фінансовими процесами на підприємстві та розраховано очікувані ефекти апробації та впровадження системи. Наукова новизна одержаних результатів полягає у розв’язанні актуальної науково-практичної задачі підвищення фінансової продуктивність роботи підприємства за рахунок кваліфікованої персоналізованої оцінки фінансових рішень та визначення стратегії розвитку. Отримано такі нові наукові результати: удосконалено метод підтримки прийняття стратегічних рішень за рахунок зважуваності кожного рішення щодо покращення стратегії розвитку підприємства з урахуванням теорії алгоритму пошуку асоціативних правил та застосування технології Scrum щодо їхнього застосування, запропоновано архітектуру інтелектуальної інформаційної системи управління фінансами підприємства. Практичне значення одержаних результатів. Під час написання магістерської роботи використовуються дані діяльності підприємства, що зберігатимуться у базі даних PHP MyAdmin, що забезпечить надійне зберігання та багаторазове їхнє використання (збереження опрацьованої інформації, редагування та додавання даних). Створена автоматизована система дозволить визначити шляхи підвищення фінансової стабільності та ефективності діяльності підприємства за рахунок кваліфікованої персоналізованої оцінки фінансових рішень стратегії його розвитку.

In modern conditions, the development and implementation of a unified financial policy play a significant role in the overall enterprise management mechanism. The role of financial management is determined by its impact on all aspects of the enterprise's economic activities: practical, analytical, scientific-technical, marketing, material-technical support, etc., and it reflects the influence of numerous internal and external factors. Within the framework of a unified financial policy, developed at the highest level of management, sources of finance and their distribution within the enterprise are determined. Among the goals and objectives in the field of financial management, particular attention is paid to the constant increase in the enterprise's value, maximization of the value of invested equity, and minimization of external capital attraction. Therefore, the study of rational evaluation in the financial management process is a relevant topic in today's volatile financial market conditions. The intellectual system of personalized financial management ensures a continuous and targeted individual approach to determining the necessary informational indicators required for analysis, planning, and preparation of effective operational management decisions in all aspects of the enterprise's financial activities. The creation of an intellectual system for efficient management of enterprise financial processes will allow assessing the enterprise's success and achieving significant reductions in planning time, reducing its labor intensity, expanding analysis capabilities for different plan versions, and selecting the optimal development strategy. The obtained decisions, as a result of the system’s application, correspond to the tasks of modern information technologies in financial management and ensure timely provision of reliable information to specialists and managers for well-founded decisions. The relevance of this qualification work is determined by the need to improve the enterprise’s financial management process in a market economy, which will enhance the quality of financial operations and increase the enterprise's profitability. This, in turn, creates a need for a qualified mechanism for personalized financial flow management within the enterprise, defining the capital structure by composition and sources and assessing the adopted financial decisions. The goal of this master’s thesis is to develop an intellectual system for personalized enterprise financial management that performs the following tasks: Conduct an analytical review of literature on management decision-making in financial management information systems. Analyze the problem under study. Conduct a systematic analysis of the subject area. Justify the system’s purpose and describe the project requirements. Present a detailed project plan. Describe the implementation of the project task, including project stages. Display project results. The research object is the process of enterprise financial data processing for the analysis and forecasting of its efficiency. The research subject is the development of a project for an information system to automate the enterprise’s financial management process. In accordance with the aim, the features of personalization in enterprise financial management were considered; an analysis of the current state of task automation in financial flow analysis was conducted; requirements for the intellectual information system were formulated; a model for enterprise financial management was built; a prototype of the intellectual information system for financial process management at the enterprise was implemented, and the expected effects of the system’s testing and implementation were calculated. Scientific novelty of the results lies in solving a relevant scientific-practical problem to enhance enterprise financial productivity through qualified personalized assessment of financial decisions and development strategy definition. The following new scientific results were obtained: an improved strategic decision-making support method was developed by weighting each decision's impact on improving the enterprise's development strategy, considering the theory of association rule search algorithms and using Scrum technology. An architecture for the intellectual information system of enterprise financial management was proposed. Practical significance of the results. The data on enterprise activities stored in the PHP MyAdmin database will ensure reliable storage and reusable use (saving processed information, editing, and adding data) during the preparation of the master’s thesis. The created automated system will allow identifying ways to increase the financial stability and efficiency of the enterprise through a qualified personalized assessment of the financial decisions in its development strategy.
Project of an Information System for Personalized Enterprise Financial Management
Keywords: 8.126.00.03