Method of Selecting the Speed of Jack Pump Driving Motor Based on Reservoir Flow Rate - Маляр, Андрій; Калужний, Богдан; Квіт, Роман; Malyar, Andriy; Kaluzhnyi, Bohdan; Kvit, Roman (Lviv Politechnic Publishing House, 2018)
На продуктивність нафтової штангової глибинопомпової установки впливає багато чинників, зокрема й режим роботи системи електроприводу верстата-гойдалки. Налаштування системи електроприводу вливають на енергетичні показники системи, тривалість міжремонтного періоду та кількість видобутої нафти. Отже, раціональна експлуатація нафтовидобувних установок є важливим фактором, який впливає на вартість видобутої рідини. У статті запропоновано методику вибору швидкості привідного двигуна електроприводу верстата-гойдалки, яка дає змогу збалансувати продуктивність глибинної помпи та дебіт пласта. Як похибку системи електроприводу вибрано різницю між подачею помпи та продуктивністю пласта. Методика заснована на критерії мінімуму середньоквадратичної похибки і враховує періодично змінний характер моменту навантаження та моменту інерції електроприводу. На її основі можна синтезувати систему керування електроприводом верстата-гойдалки, яка адаптуватиме роботу глибиннопомпової установки до різних значень допливу рідини у свердловину.

The sucker-rod oil pumping unit productivity is influenced by lots of factors, including the operation mode of the jack pump electric drive system. Settings of the electric drive system affect the system’s energy indicators, overhaul period and oil production volume. Therefore, an effective operation of oil production units is an important factor influencing the cost of the produced oil. The paper proposes a method of selecting the speed of the driving motor of the jack pump electric drive that allows balancing the sucker-rod oil pumping unit productivity and the reservoir flow rate. The difference between the pump productivity and that of the reservoir is taken as the electric drive system error. The method is based on the criterion of root-mean-square error minimum and takes into consideration the periodically variable nature of the load torque and inertia moment of the electric drive. It can be used to synthesize a control system for the jack pump electric drive for adjusting the operation of the sucker-rod oil pumping unit to different values of the oil inflow.
Методика вибору швидкості двигуна електроприводу верстата-гойдалки з урахуванням дебіту пласта
Keywords: глибиннопомпова установка; дебіт; система керування; середньоквадратична похибка; sucker-rod oil pumping unit; flow rate; control system; root-mean-square error