Правове регулювання фахової передвищої освіти в Україні - Хомишин, І. Ю.; Khomyshyn, I. Y.; Хомишин, И. Ю. (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
Проаналізовано норми Закону України “Про фахову передвищу освіту”, наголошено на практично-орієнтованому характері цього освітнього рівня. Визначено правові засади функціонування фахової передвищої освіти. Здійснено аналіз дуальної форми освіти як найефективнішої форми здобуття освіти за освітнім рівнем – молодший бакалавр. Окреслено компетенцію державних органів та органів місцевого самоврядування у сфері фахової передвищої освіти щодо сприяння працевлаштуванню осіб, які здобули фахову передвищу освіту, та аналізу потреб ринку праці.

The article analyzes the norms of the law of Ukraine “On Professional pre-higher Education”. It emphasized the practically oriented nature of this educational level. Legal bases of functioning of professional pre-higher education are defined. The article also examines the dual form of education as the most effective form of education.The competence of state and local self-government bodies in the field of professional pre-higher education concerning employment and the labor market is outlined.

Проанализированы нормы Закона Украины “О профессиональном предвысшем образовании”, отмечен практически-ориентированный характер этого образовательного уровня. Определены правовые основы функционирования профессиональнго предвысшего образования. Осуществлен анализ дуальной формы образования как наиболее эффективной формы образования по образовательному уровню – младший бакалавр. Определено компетенцию государственных органов и органов местного самоуправления в сфере профессионального предвысшего образования по содействию трудоустройству лиц, получивших профессиональное предвысшее образование, и анализа потребностей рынка труда.
Legal regulation of professional pre-higher education in Ukraine
Правовое регулирование профессионального предвысшего образования в Украине
Keywords: фахова передвища освіта; дуальна форма навчання; ринок праці; фаховий коледж; освітній кластер; professional pre-higher education; dual education; labor market; professional college; educational cluster; профессиональное предвысшее образование; дуальная форма обучения; рынок труда; профессиональный колледж; образовательный кластер; 340.12