Дизайн-концепція рекреаційних просторів Національного реабілітаційного центру «Незламні» у м. Львові - Належата, Вікторія Василівна; Nalezhata, Viktoriia Vasylivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дипломна робота присвячена розробці авторської дизайн-концепції рекреаційно-оздоровчого простору на експлуатованих терасах реабілітаційного центру «Unbroken» у місті Львів. Об’єкт дослідження — відкриті тераси медичного закладу, які розглядаються як потенційно цінний ресурс для просторової реабілітації, соціальної адаптації та психоемоційного відновлення пацієнтів, зокрема ветеранів та осіб із травматичним досвідом. У процесі роботи проведено аналіз сучасних архітектурних і ландшафтних підходів до організації озеленених просторів при лікувальних закладах в умовах щільної міської забудови. Особлива увага приділяється природним компонентам — зеленим насадженням, водним елементам, натуральним матеріалам — як ключовим факторам позитивного впливу на психофізичний стан користувачів. Концепція проєкту ґрунтується на принципах інклюзивності, ергономічності, сталого розвитку та емоційного комфорту. Простір спроєктовано з урахуванням потреб маломобільних груп населення, а також вимог енергоефективності й екологічної безпеки. У дослідженні застосовано комплекс методів: аналітичний, порівняльний, графоаналітичний, соціологічний. На основі зібраної інформації сформовано просторово-функціональну модель, що передбачає поділ території на активні, пасивні та терапевтичні зони. Результатом є проектне рішення, що передбачає гнучке використання терас як мультифункціонального середовища для реабілітації, відпочинку та взаємодії пацієнтів. Представлена концепція може бути адаптована до інших об’єктів соціальної інфраструктури, підвищуючи ефективність медичних установ у контексті людиноцентричного підходу до архітектури.

The diploma project is dedicated to the development of an original design concept for a recreational and therapeutic space located on the accessible rooftop terraces of the Unbroken Rehabilitation Center in Lviv. The subject of the study is the open terraces of a medical facility, considered a potentially valuable resource for spatial rehabilitation, social adaptation, and the psycho-emotional recovery of patients, particularly veterans and individuals with traumatic experiences. The research includes an analysis of contemporary architectural and landscape approaches to the organization of green spaces in healthcare institutions situated within dense urban environments. Particular attention is given to natural elements—such as vegetation, water features, and natural materials—as key factors positively influencing users’ physical and emotional well-being. The design concept is based on the principles of inclusivity, ergonomic efficiency, sustainable development, and emotional comfort. The space is planned with the needs of people with limited mobility in mind, along with the requirements for energy efficiency and ecological safety. The study employs a set of methods including analytical, comparative, graphic-analytical, and sociological approaches. Based on the gathered data, a spatial-functional model has been developed, dividing the area into active, passive, and therapeutic zones. The final project solution envisions the flexible use of the terraces as a multifunctional environment for rehabilitation, rest, and interaction among patients. The proposed concept can be adapted for other social infrastructure facilities, enhancing the effectiveness of healthcare institutions within the framework of a human-centered approach to architecture.
Design concept of recreational spaces at the National Rehabilitation Centre «Unbroken» in Lviv
Keywords: 6.191.00.00; дизайн тераси; медична архітектура; озеленення; ландшафтна терапія; простір реабілітації; стійкий розвиток; комфортне середовище; інклюзивність; міське середовище; функціональне зонування; terrace design; healthcare architecture; greening; landscape therapy; rehabilitation space; sustainable development; comfortable environment; inclusivity; urban context; functional zoning