Тенденції розвитку туристичного потенціалу України в сучасних умовах - Лесик, Галина Андріївна; Lesyk, Halyna Andriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасному світі туризм відіграє важливу роль у формуванні економічного, соціального та культурного потенціалу держав. Туристична галузь є однією з найдинамічніших сфер світового господарства, що активно впливає на розвиток регіонів, створення нових робочих місць, збереження культурної спадщини та міжнародну інтеграцію. Україна, маючи унікальне географічне положення, багату історико-культурну спадщину, розмаїття природних ресурсів, значний рекреаційний потенціал і сприятливі кліматичні умови, володіє широкими можливостями для розвитку туристичної сфери. Проте туристичний потенціал України ще не використовується повною мірою. Нестабільна соціально-економічна ситуація, повномасштабне вторгнення росії на Україну, інфраструктурні обмеження, недосконалість правового регулювання галузі та недостатній рівень маркетингового просування українських туристичних продуктів на міжнародному ринку стримують активний розвиток туризму. Водночас, зростання зацікавленості до внутрішнього туризму, розвиток цифрових технологій, поява нових видів туризму (зокрема еко-, етно-, гастро- та воєнного туризму), а також зусилля держави та місцевих громад щодо підтримки туристичної інфраструктури відкривають нові перспективи для зміцнення туристичного потенціалу країни. Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи є дослідження сучасних тенденцій розвитку туристичного потенціалу України, визначення основних проблем і перспектив розвитку галузі в умовах соціально-економічних трансформацій та зовнішньополітичних викликів. Об'єктом дослідження є туристичний потенціал України, який є ключовою категорією в системі стратегічного планування та розвитку туристичної галузі. Предметом дослідження виступають теоретичні та практичні аспекти розвитку та тенденцій туристичного потенціалу України в сучасних умовах. Результати дослідження. Подані пропозиції щодо активізації використання туристичного потенціалу дали можливість свідчити, що у післявоєнний період вони вимагають комплексного підходу, що базується на відновленні інфраструктури, формуванні позитивного іміджу, розвитку спеціалізованих напрямів туризму та сприятливих умов для бізнесу. Реалізація запропонованих заходів сприятиме не лише відновленню туристичної галузі, а й сталому соціально -економічному розвитку країни в цілому. Визначено, що інноваційні підходи у формуванні туристичного іміджу України є багатовекторними, вони включають застосування цифрових технологій, персоналізований маркетинг, інтеграцію креативних індустрій та міжсекторну співпрацю. Вони не лише підвищують конкурентоспроможність українського туристичного продукту, але й сприяють формуванню позитивного, сучасного образу країни на міжнародній арені.

In the modern world, tourism plays an important role in shaping the economic, social and cultural potential of states. The tourism industry is one of the most dynamic sectors of the world economy, which actively influences the development of regions, the creation of new jobs, the preservation of cultural heritage and international integration. Ukraine, with its unique geographical location, rich historical and cultural heritage, a variety of natural resources, significant recreational potential and favorable climatic conditions, has broad opportunities for the development of the tourism sector. However, Ukraine's tourism potential is not yet fully utilized. The unstable socio-economic situation, the full-scale Russian invasion of Ukraine, infrastructure restrictions, imperfect legal regulation of the industry, and the insufficient level of marketing promotion of Ukrainian tourism products on the international market are holding back the active development of tourism. At the same time, the growing interest in domestic tourism, the development of digital technologies, the emergence of new types of tourism (in particular eco-, ethno-, gastro-, and military tourism), as well as the efforts of the state and local communities to support tourism infrastructure, open new opportunities for strengthening the country’s tourism potential. The aim of the research of this bachelor's thesis is to investigate current trends in the development of Ukraine's tourism potential, to identify the main problems and prospects for the industry's growth amid socio-economic transformations and external political challenges. The object of the study is Ukraine’s tourism potential, which is a key category in the system of strategic planning and development of the tourism industry. The subject of the study encompasses the theoretical and practical aspects of the development and trends of Ukraine’s tourism potential in the current conditions. Results of the study. The proposed measures to activate the use of tourism potential demonstrate that in the post-war period, a comprehensive approach is required, based on infrastructure restoration, formation of a positive image, development of specialized tourism sectors, and creation of favorable conditions for business. The implementation of these measures will contribute not only to the recovery of the tourism industry but also to the sustainable socio-economic development of the country as a whole. It has been established that innovative approaches to shaping Ukraine’s tourism image are multi-directional and include the use of digital technologies, personalized marketing, integration of creative industries, and cross-sectoral cooperation. These approaches not only increase the competitiveness of the Ukrainian tourism product but also help form a positive, modern image of the country on the international stage.
Trends in the Development of the Tourism Potential of Ukraine in the Modern Conditions
Keywords: 6.242.00.00; туризм; туристичний потенціал; тенденції; розвиток; Україна; tourism; tourism potential; trends; development; Ukraine