Адміністративна супервізія в установах соціальної сфери: зарубіжний досвід - Ставковий, Володимир Ярославович; Stavkovyi, Volodymyr Yaroslavovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Здійснений аналіз праць вітчизняних і зарубіжних науковців розкриває мету, завдання та сутнісні аспекти інституту супервізії; висвітлює головні засади здійснення адміністративної супервізії в установах соціальної сфери; дозволяє з’ясувати особливості взаємодії супервізора та супервізованого у процесі здійснення адміністративної супервізії в установах соціальної сфери. Незважаючи на досить велику кількість теоретичних досліджень цієї технології, головно зарубіжних, в Україні відсутній інститут супервізії, відповідно й адміністративної в державних установах соціальної сфери. На додаток, посада супервізора відсутня у Національному класифікаторі України "Класифікатор професій". Супервізію висвітлюють у наукових працях українські та зарубіжні дослідники: М. Болдуін (Baldwin), Н. Бондаренко, Дж. Брекке (Brekke), І. Грига, Дж. Едвардз (Edwards), Н. Гаулд (Gould), К. Хоуе (Howe), І. Грей (Gray), М. Джоунс (Jones), Г. Попович, А. Кадушин (Kadushіn), Л. Уолш (Walsh), П. Вудворд (Woodward), Т. Семигіна, Л. Тюптя, І. Іванова, В. Яцура. Відомими є наукові праці Л. Клос, В. Покладової, Г. Слозанської, С. Ставкової, присвячені проблемам супервізії у соціальній сфері. Аспекти теоретичного характеру, зокрема визначення та мету супервізії представлено в працях таких авторів, як: Бергер і Мізрахі (Berger, & Mizrahi, 2001), Бібус (Bibus, 1993), Айзіковіц та ін. (Eisikovits, & Guttmann, 1983), Ерера та Лейзар (Erera, & Lazar, 1993), Фукуяма (Fukuyama, 1998), Гарретт і Барретта-Герман (Garrett, & Barretta-Herman, 1995), Харкнесс (Harkness, 1997), Хенслі (Hensley, 2002), Джеффріз (Jeffreys, 2001), Кадушин (Kadushin, 1974), Карвінен-Ніінікоскі (Karvinen-Niinikoski, 2004), Лофер (Laufer, 2003), Стронг та ін. (Strong, Kavanagh, Wilson, Spence, Worrall, & Crow, 2003), Тцуі (Tsui, 2005a). Окремі аспекти супервізії досліджували у своїх працях вітчизняні дослідники, зокрема: Грига, Брижовата, Дума, Лисенко, Іванова, Семигіна, Полтавець, Попович, та фахівці-практики у галузі соціальної роботи, зокрема, Покладова та ін. Втім, автори наголошують на відсутності системних вітчизняних розробок із професійної підготовки супервізорів у галузі соціальної роботи. Мета і завдання дослідження. Виявлення властивостей здійснення адміністративної супервізії в зарубіжних країнах та перспектив її використання для покращення якості надання послуг в установах соціальної сфери в Україні. Завдання: Розглянути сутність поняття супервізії, її мету, завдання, функції, базові цінності й етичні принципи. Охарактеризувати головні засади здійснення адміністративної супервізії в установах соціальної сфери. Визначити та дослідити методи супервізії працівника соціальної установи та особливості взаємодії супервізора і супервізованого. Виконати порівняльний аналіз здійснення адміністративної супервізії в зарубіжних країнах та Україні. Окреслити можливості використання досвіду здійснення адміністративної супервізії в Україні. Об’єкт дослідження. Зарубіжний досвід здійснення супервізії у професійній діяльності фахівців соціальної сфери. Предмет дослідження. Особливості адміністративної супервізії в установах соціальної сфери. Гіпотеза дослідження: Здійснення адміністративної супервізії має позитивний вплив на діяльність установ соціальної сфери. Під час виконання завдань магістерського дослідження було досягнуто наступних результатів. У першому розділі «Теоретичні аспекти супервізії та її особливості в установах соціальної сфери» розкрито поняття супервізії, її мету, завдання, функції та методи; окреслено базові цінності й етичні засади супервізії в контексті роботи установ соціальної сфери. У другому розділі «Особливості зарубіжного досвіду здійснення адміністративної супервізії в установах соціальної сфери» виконано аналіз зарубіжного досвіду здійснення адміністративної супервізії як технології покращення ефективності надання послуг в установах соціальної сфери; досліджено адміністративно-управлінські завдання супервізора та закцентовано увагу на відповідальному лідерстві як основі взаємодії супервізора та супервізованого. У третьому розділі «Можливості використання зарубіжного досвіду здійснення супервізії в установах соціальної сфери в Україні» виконано порівняльний аналіз використання зарубіжного та вітчизняного досвіду здійснення супервізії в установах соціальної сфери.

The analysis of the works of domestic and foreign scholars reveals the purpose, tasks and essential aspects of the institute of supervision; highlights the main principles of administrative supervision in social institutions; allows to find out the peculiarities of interaction between the supervisor and the supervised in the process of administrative supervision in social institutions. Despite a fairly large number of theoretical studies of this technology, mainly foreign ones, Ukraine does not have an institution of supervision, and, accordingly, administrative supervision in state social institutions. In addition, the position of supervisor is not included in the National Classifier of Professions. Supervision is covered in scientific works by Ukrainian and foreign researchers: M. Baldwin, N. Bondarenko, J. Brekke, I. Gryga, J. Edwards, N. Gould, K. Howe, I. Gray, M. Jones, G. Popovich, L. Walsh, M. Kadushin, L. Walsh, and others. Jones, G. Popovych, A. Kadushin, L. Walsh, P. Woodward, T. Semygina, L. Typtia, I. Ivanova, V. Yatsura. There are well-known scientific works by L. Klos, V. Pokladova, H. Slozanska, S. Stavkova on the problems of supervision in the social sphere. Theoretical aspects, in particular the definition and purpose of supervision, are presented in the works of such authors as: Berger & Mizrahi (2001), Bibus (1993), Eisikovits, & Guttmann (1983), Erera & Lazar (1993), Fukuyama (1998), Garrett & Barretta-Herman (1995), Harkness (1997), Hensley (1997), Harkness, (1997), Hensley (2002), Jeffreys (2001), Kadushin (1974), Karvinen-Niinikoski (2004), Laufer (2003), Strong, Kavanagh, Wilson, Spence, Worrall, & Crow (2003), Tsui (2005a). Some aspects of supervision have been analysed in the works of domestic researchers, such as: Gryga, Bryzhovata, Duma, Lysenko, Ivanova, Semygina, Poltavets (Poltavets, 2000), Popovych (Popovych, 2001), and practitioners in the field of social work, in particular, Poplavova (Semygina, Poplavova, & Gryga, et al., 2002), etc. However, the authors emphasise the lack of systematic domestic developments in the professional training of supervisors in the field of social work. The purpose and objectives of the study. To identify the properties of administrative supervision in foreign countries and the prospects for its use to improve the quality of service provision in social care institutions in Ukraine. Objectives: 1. To consider the essence of the concept of supervision, its purpose, tasks, functions, basic values and ethical principles. 2. Describe the main principles of administrative supervision in social institutions. 3. Identify and study the methods of supervision of a social worker and the peculiarities of interaction between the supervisor and the supervised. 4. Perform a comparative analysis of administrative supervision in foreign countries and Ukraine. 5. Outline the possibilities of using the experience of administrative supervision in Ukraine. Object of the study. Foreign experience of supervision in the professional activity of social workers. The subject of the study. Features of administrative supervision in institutions of the social sphere. The hypothesis of the study: The implementation of administrative supervision has a positive impact on the activities of social institutions. The following results were achieved in the course of the master's research. The first chapter "Theoretical aspects of supervision and its features in social institutions" reveals the concept of supervision, its purpose, tasks, functions and methods; outlines the basic values and ethical principles of supervision in the context of social institutions. The second chapter "Peculiarities of Foreign Experience of Administrative Supervision in Social Service Institutions" analyses foreign experience of administrative supervision as a technology for improving the efficiency of service provision in social service institutions; the author examines the administrative and managerial tasks of a supervisor and focuses on responsible leadership as the basis for interaction between a supervisor and a supervised person. In the third schapter "Possibilities of using foreign experience of supervision in social institutions in Ukraine" a comparative analysis of the use of foreign and domestic experience of supervision in social institutions is carried out.
Administrative supervision in social institutions: foreign experience
Keywords: 8.232.00.01; супервізія; адміністративна супервізія; установи соціальної сфери; supervision; administrative supervision; social institutions