Identification and Quantification of the Organic Matter in the Fouling Industrial of Wet Phosphoric Acid Process - Elyamani, Yaktine; Guendouzi, Mohamed EL (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Органічні речовини у фосфоритах були предметом численних досліджень. Оцінювання і вирішення деяких проблем, таких як забруднення, що виникають під час промислового виробництва фосфорної кислоти, становлять великий інтерес і дозволяють отримати кращі виходи фосфорної кислоти. Тверді відкладення, що утворюються під час виробництва фосфорної кислоти екстракційним способом, були охарактеризовані, і в них виявили маладрит, гіпс, сліди металів і наявність органічних речовин. Ідентифікацію органічних речовин проводили в зразках забруднення за допомогою ІЧ- та раман-спектроскопії. Кількісне визначення загального вмісту органічних речовин у зразках забруднень здійснено за допомогою методів Воклі-Блека та кальцинування. Знання про вміст органічних речовин у шарах забруднення дає змогу краще зрозуміти явища в процесах.

The organic matter of rock phosphate has been the subject of numerous studies. The valuation and resolu-tion of some problems, such as fouling, encountered in the industrial production of phosphoric acid are of great interest, and enable better production yields of phosphoric acid. The solid deposits formed in the production of wet process phosphoric acid were characterized and revealed the malladrite, gypsum, trace metals, and the presence of organic matter. The identification of the organic matter was carried out in the fouling samples using FT-IR and Raman spectroscopies. The quantitative determination of the total organic matter content of the fouling samples was performed using the Walkley-Black and calcination methods. The knowledge of the organic matter in the fouling layers allows a better understanding of phenomena in processes.
Ідентифікація і кількісне визначення органічної речовини в промислових відходах виробництва фосфорної кислоти екстракційним способом
Keywords: виробництво фосфорної кислоти; забруднення; характеризація; органічні речовини; phosphoric acid process; fouling; characterization; organic matter