Сучасні виклики та стратегічні рішення пенсійного забезпечення осіб з втраченою працездатністю - Колодійчик, Юрій Борисович; Kolodiichyk, Yurii Borysovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Соціально-економічна ситуація в Україні, ускладнена повномасштабною війною, демографічною кризою, стрімким зростанням рівня інвалідності та скороченням працездатного населення, актуалізує потребу в системному реформуванні пенсійного механізму, орієнтованого на справедливе та ефективне забезпечення громадян, які втратили працездатність. У дипломній роботі досліджено еволюційний розвиток інституту пенсійного забезпечення осіб з інвалідністю, проаналізовано нормативно-правові основи функціонування пенсійної системи України, виявлено структурні дисбаланси в механізмі нарахування та виплат пенсій, а також окреслено основні чинники, що перешкоджають забезпеченню стійкості пенсійної системи в умовах сучасної кризи. Особлива увага приділяється міжнародному досвіду пенсійного страхування непрацездатних осіб та можливостям його адаптації у вітчизняну практику. Об’єкт дослідження: система пенсійного забезпечення в Україні в контексті захисту осіб із втраченою працездатністю. Предмет дослідження: стратегічні та організаційно-функціональні аспекти функціонування пенсійної системи для осіб з інвалідністю. Мета дослідження: виявлення проблем функціонування національної пенсійної системи в аспекті забезпечення осіб із втраченою працездатністю та обґрунтування напрямів її удосконалення на основі вітчизняного і міжнародного досвіду. Гіпотеза дослідження полягає в припущенні, що адаптація сучасних моделей соціального захисту з розвинених країн з урахуванням національних особливостей дозволить забезпечити фінансову стійкість пенсійної системи України, підвищити ефективність соціального забезпечення осіб з інвалідністю та зменшити ризики соціального виключення. Результати дослідження: на основі порівняльного аналізу запропоновано стратегічні напрями реформування пенсійного забезпечення в Україні, визначено можливості інтеграції міжнародного досвіду до національного законодавчого та фінансового поля, обґрунтовано комплекс заходів, спрямованих на посилення адресності, прозорості та стійкості пенсійної політики щодо осіб із втраченою працездатністю.

The pension provision of individuals with lost work capacity represents a pivotal domain of state social policy, particularly in the context of Ukraine’s ongoing military conflict, demographic decline, economic instability, and growing rates of disability. This thesis explores the evolutionary trajectory of pension provision for disabled individuals, critically analyzes the legal and institutional framework of Ukraine’s pension system, identifies systemic imbalances in pension accrual and distribution mechanisms, and assesses the main factors undermining the system’s financial resilience. Special emphasis is placed on the study of international practices in disability-related pension insurance and the prospects of their implementation within the Ukrainian context. Object of the research: the pension provision system in Ukraine with regard to individuals with lost work capacity. Subject of the research: strategic and organizational-functional aspects of pension policy for persons with disabilities. Aim of the research: to identify the core problems of the national pension system in terms of supporting persons with lost work capacity and to substantiate possible improvement strategies based on national and international experience. The hypothesis of the research posits that adapting effective social protection models from developed countries to Ukraine’s specific socio-economic conditions can strengthen the financial sustainability of the national pension system, improve the quality of life for individuals with disabilities, and reduce the risks of social exclusion. Research results: based on a comparative analysis, the thesis outlines strategic vectors for reforming pension provision in Ukraine, suggests ways to incorporate international expertise into the national legal and institutional framework, and proposes a comprehensive set of measures aimed at improving the targeting, transparency, and resilience of pension policy for persons with lost work capacity.
Modern challenges and strategic solutions to pension provision for persons with lost earning capacity
Keywords: 6.232.00.00; пенсійне забезпечення; особи з інвалідністю; втрата працездатності; пенсійна система; соціальна політика; пенсійна реформа; страхові внески; соціальний захист; pension provision; persons with disabilities; loss of work capacity; pension system; social policy; pension reform; insurance contributions; social protection