Удосконалення лінії хлібобулочних виробів з модернізацією пакувальної машини - Китиця, Ілля Ігорович; Kytytsia, Illia Ihorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Найважливішою галуззю харчової промисловості України є хлібопекарська. Головне завдання цієї галузі це стабільне та повсякденне забезпечення населення країни високоякісними хлібобулочними виробами у широкому асортименті і за доступними цінами. Хлібопекарські вироби займають значне місце у харчовому раціоні людей і у зв'язку з цим ставиться головне завдання це забезпечення потреб населення у якісних хлібобулочних продуктах. Розв'язання цього завдання можливе лише з урахуванням прискорення науково-технічного процесу, підвищення ступеня механізації та автоматизації виробництва. Основною сировиною для виробництва хлібопекарських виробів є борошно яке необхідно зберігати на підприємствах безтарним способом, що дозволяє зменшити виробничі площі, кількість обслуговуючого персоналу. Останніми роками на споживчому ринку України є стабільна тенденція до поліпшення обсягів реалізації хлібобулочних виробів в упакованому вигляді. І «м'яка упаковка» є одним із найпоширеніших видів упаковки. Вона широко використовується для дозування, транспортування, зберігання продуктів рослинного та тваринного походження різної форми. Така упаковка еластична, має оформлений вигляд, приваблива, містить значну кількість інформації, зручна та практична у повсякденному використанні. Упаковка не лише захищає та збільшує термін зберігання, а й зберігає енергетичну харчову цінність. Тому те¬ма дипломного проекту є актуальною. В першому розділі проекту наведено дані про сировину та кінцевий продукт, огляд технологічних схем пакування штучних хлібобулочних виробів між смугами пакувального матеріалу, формувальний рукав та наппів рукав. Здійснено аналіз конструкцій пакувальних машин та подані вихідні дані для конструювання машини. В другому розділі наведено конструкцію модернізованої пакувальної машини горизонтального типу, описано її призначення і принцип роботи. В результаті розміщення штовхачів на ланцюговій передачі подаючого транспортера, збільшена продуктивність упаковки дрібно штучних хлібобулочних виробів до 75 упак/хв. Економія пакувального матеріалу здійснюється за рахунок заміни роликів вузла поздовжнього зварювання робоча поверхня яких зменшена на 3 мм з шириною шва в 12 мм, а також змінили тип насічки на горизонтальну. Проведені роботи з модернізації вищезгаданих вузлів дозволяють знизити термін окупності, що дозволяє не завищувати ціну споживчої тари і не збільшуючи ціну на продукцію. Після модернізації пакувальна машина має переваги перед аналогічними машинами горизонтального типу. У розрахунковій частині проведено розрахунок конструктивно-технологічних, кінематичних параметрів машини і наведено розрахунок енергетичних показників. При упаковці дрібно штучних виробів зменшилась на 0,5 грам вага целофану на упаковку одного батона . Прибравши напрямний короб зменшились втрати тепла з роликів на металоконструкцію і температуру термо зварювання плівки, знижуючи споживану потужність з 3,0 до 2,7 кВт. Виконано розрахунок показників економічної ефективності пакувальної машини. Вона в технологічній лінії пакування хлібобулочних виробів переважає аналог по всіх основних техніко-економічних показниках. Подані заходи з охорони праці. Бакалаврська кваліфікаційна робота складається з пояснювальної записки, що містить 90 сторінок, 8 рисунків, 5 таблиць, графічної частини: 4 аркуші формату А1. Мета дослідження: удосконалення пакувальної машини технологічної лінії хлібобулочних виробів та провести розрахунок конструктивно-технологічних і енергетичних параметрів машини.

The most important branch of the food industry of Ukraine is the bakery. The main task of this industry is the stable and daily provision of the country's population with high-quality bakery products in a wide range and at affordable prices. Bakery products occupy a significant place in the diet of people and in this regard, the main task is to ensure the needs of the population in high-quality bakery products. The solution to this problem is possible only taking into account the acceleration of the scientific and technical process, increasing the degree of mechanization and automation of production. The main raw material for the production of bakery products is flour, which must be stored at enterprises in a bulk manner, which allows you to reduce production areas and the number of service personnel. In recent years, there has been a stable trend in the consumer market of Ukraine to improve the sales volumes of packaged bakery products. And "soft packaging" is one of the most common types of packaging. It is widely used for dosing, transportation, and storage of products of plant and animal origin of various shapes. Such packaging is elastic, has a decorated appearance, is attractive, contains a significant amount of information, is convenient and practical in everyday use. Packaging not only protects and increases the shelf life, but also preserves the energy and nutritional value. Therefore, the topic of the diploma project is relevant. The first section of the project provides data on raw materials and the final product, an overview of technological schemes for packaging artificial bakery products between strips of packaging material, a forming sleeve and a half-sleeve. An analysis of the designs of packaging machines has been carried out and initial data for designing the machine has been provided. The second section presents the design of a modernized horizontal-type packaging machine, describes its purpose and principle of operation. As a result of placing pushers on the chain transmission of the feed conveyor, the packaging productivity of small-sized bakery products has increased to 75 packs/min. Savings in packaging material are achieved by replacing the rollers of the longitudinal welding unit, the working surface of which is reduced by 3 mm with a seam width of 12 mm, and the type of notch has also been changed to horizontal. The work carried out to modernize the above-mentioned units allows you to reduce the payback period, which allows you not to overestimate the price of consumer packaging and without increasing the price of products. After modernization, the packaging machine has advantages over similar horizontal-type machines. In the calculation part, the calculation of the design, technological, kinematic parameters of the machine is carried out and the calculation of energy indicators is provided. When packaging small-sized products, the weight of cellophane per package of one loaf decreased by 0.5 grams. Removing the guide box reduced heat loss from the rollers to the metal structure and the temperature of the film thermal welding, reducing power consumption from 3.0 to 2.7 kW. The calculation of the economic efficiency indicators of the packaging machine was performed. In the technological line for packaging bakery products, it outperforms its analogue in all main technical and economic indicators. Occupational safety measures were presented. The bachelor's qualification work consists of an explanatory note containing 90 pages, 8 figures, 5 tables, graphic part: 4 sheets of A1 format. The purpose of the study: to improve the packaging machine of the technological line for bakery products and to calculate the design, technological and energy parameters of the machine.
Improvement of the bakery line with the modernization of the packaging machine
Keywords: 6.133.00.00; хлібобулочні вироби; пакувальна машина; продуктивність; споживана потужність; упаковка; целофан; bakery products; packaging machine; productivity; power consumption; packaging; cellophane