Система критеріїв оцінки якості даних у розподілених інформаційних системах - Геряк, Юрій; Берко , Андрій (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Автори розробили систему критеріїв оцінки якості даних у контексті розподілених інформаційних систем. Стаття описує набір вимірів якості даних, сформований на основі проблем зберігання та опрацювання даних у розподілених середовищах. Основна мета дослідження полягає в уточненні основних вимог та викликів, які виникають перед розподіленими інформаційними ресурсами, а також в їхній відповідності вибраним критеріям якості даних. Здійснено вичерпний аналіз літературних джерел, що дало змогу визначити ключові виміри якості даних, виявлені у більшості досліджень, зокрема повноту, точність, узгодженість та актуальність. Описано основні проблеми, що виникають під час роботи з даними у розподілених інформаційних системах. На основі літературного огляду автори розробили підхід до сформування уніфікованого набору критеріїв оцінки якості даних, який передбачає точність, узгодженість, повноту, актуальність, доступність та інші специфічні властивості даних. Підкреслено, що критерії якості даних прямо залежать від призначення інформаційної системи та базуються на конкретних вимогах, тому дане рішення є лише мінімальним набором характеристик, за якими можна оцінити якість даних у розподілених інформаційних системах. The authors developed a system of criteria for assessing data quality in the context of distributed information systems. The article describes a set of data quality dimensions formulated based on the challenges of data storage and processing in distributed environments. The main objective of the research is to identify the primary requirements and challenges faced by distributed information resources and to satisfy them with specifically selected data quality criteria. A comprehensive analysis of the literature was conducted to identify key data quality dimensions commonly found in most studies. These dimensions include completeness, accuracy, consistency, and timeliness. The article also outlines the main problems encountered when working with data in distributed information systems. Considering the results of the literature review, an attempt was made to formulate a unified set of data quality assessment criteria, which includes accuracy, consistency, completeness, timeliness, accessibility, and other specific data features. Authors emphasize that data quality criteria depend directly on the purpose of the information system and are based on specific requirements. Therefore, this solution represents only a minimum set of characteristics for evaluating data quality in distributed information systems.
The system of data quality assessment criteria in distributed information systems
Keywords: оцінка якості даних, розподілені інформаційні системи, виміри якості даних, повнота, точність, узгодженість, актуальність; data quality assessment, distributed information systems, data quality dimensions, completeness, accuracy, consistency, timeliness; 004.6