Виявлення та врахування зсувних дефектів у часових послідовностях - Городиський, Ю.; Струк, Є.; Климкович, Т. (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2005)
До найхарактерніших дефектів часових рядів, які бажано ідентифікувати і видалити на першому етапі обробки цих рядів, належать вискоки і зсувні дефекти. Запропоновано статистичний метод виявлення, ідентифікації та врахування зсувних дефектів, форма, тривалість та величина яких можуть бути довічьними.

The most typical defects of time series, which must he identified and eliminated during the initial analysis are jump- and shift-like defects. The statistical method of arbitrary shape, duration and amplitude shift-like defects identification and elimination is proposed. The method is constructed on the base of t-distribution and described in algoritmical sequence.
Keywords: 550.386; 681.3