Двокамерні повітророзподільники - Клименко, Г. М.; Ярослав, В. Ю.; Довбуш, О. М. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
Проаналізовано сучасний стан і тенденції розвитку систем витісняючої вентиляції громадських та промислових будинків. Вказано на очевидні переваги витісняючої вентиляції. Наведені недоліки існуючих повітророзподільників для забезпечення роботи витісняючої вентиляції. Представлено результати експериментальних та аналітичних досліджень конструкцій двокамерних малошвидкісних повітророзподільників для використання у системах витісняючої вентиляції громадських та промислових приміщень. За отриманою залежністю можна визначити розміри конструктивних елементів повітророзподільника. Завданням таких повітророзподільників є створення повітряних потоків з рівномірним початковим розподілом швидкості та температури. Вибір доцільної схеми вентиляції відповідно до характеру технологічного процесу та певних особливостей приміщень дає змогу зменшити повітрообмін у приміщеннях, експлуатаційні витрати та забезпечити достатню якість повітря в зоні перебування людей. Запропоновано декілька варіантів конструктивного виконання повітророзподільників, наведено результати їх експериментальних досліджень. Для мінімізації конструкційних недоліків відомих повітророзподільників та зменшення аеродинамічного опору запропоновано конструкцію малошвидкісного повітророзподільника виконати у вигляді двокамерного панельного повітророзподільника з криволінійними напрямними пластинами у розподільній камері. The current state and trends of air displacement ventilation systems for public and industrial buildings are analyzed. It identified the significant advantages of displacement ventilation.. Disadvantages of the existing diffusers for displacement ventilation. Results of experimental and analytical researches of two-chamber air distribution device unit designs for use in air displacement ventilation in public and industrial buildings are presented in this article. The dependence to determine the dimensions of the structural elements of the air distribution. The task of such air distribution device units is creating the air flow with a uniform initial distribution of velociti and temperature. Optimal ventilation schemes under the nature of the process, and certain features can reduce air exchange in rooms, operating costs and provide sufficient air quality in the area of finding people. Several options embodiment of the air distribution device unit designs and the results of experimental researches were considered. To minimize the structural deficiencies of known air distribution device units and reduce the aerodynamic resistance proposed design of air distribution device performed in a two-chamber panel air distribution device unit with curved guide plates in the primary chamber.
Keywords: витісняюча вентиляція; організація повітрообміну; двокамерний повітророзподільник; статичний тиск; тискова камера, число Рейнольдса; коефіцієнт місцевого опору; the air displacement ventilation DV; the air exchange; two-chamber air distribution device unit; the air static pressure; the pressure chamber; Reynolds number; the coefficient of local resistance