Інформаційне забезпечення популяризації творчості львівського композитора Богдана-Юрія Янівського - Равська, Анна-Марія Євгенівна; Ravska, Anna-Mariia Yevhenivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дослідження процесів популяризації історичних знань у цифрову добу свідчить про те, що інтернет перетворився на один із провідних засобів комунікації з широкою аудиторією, зокрема молоддю [1]. Через брак зацікавленості у культурній спадщині України, частина творців мистецтва залишаються поза увагою. Творчість львівського композитора Богдана-Юрія Янівського була органічною складовою популярної музичної сцени того часу, поєднуючи академічні та естрадні елементи, що підтверджує важливість розширення доступу до його доробку як елементу дослідження культурних процесів ХХ століття [2]. У статті «Virtual Museum and the Phenomenon of Digital Heritage: Challenges of the 21st Century» [3] підкреслюється, що сучасні інформаційні технології дозволяють не лише цифрово репрезентувати культурні об’єкти, а й формувати інтерактивні простори ? віртуальні музеї. Такі цифрові платформи забезпечують користувачам персоналізований досвід завдяки застосуванню мультимедіа, тривимірного моделювання, а також аудіо- та відеоматеріалів. Це створює нові умови для сприйняття художніх артефактів, зокрема музичних, і сприяє залученню ширшої аудиторії. Поєднання цифрових технологій, звукозапису та гуманітарних досліджень створює нові можливості для осмислення та популяризації звукової спадщини в глобальному контексті. Практика Музею історії Львівської політехніки [4] демонструє, що цифровізація історичних джерел, організація віртуальних експозицій та активне використання соціальних мереж як платформи для комунікації стали ефективними інструментами зменшення соціальної дистанції та розширення доступу до культурної спадщини. Виставковий проєкт «1972. Breaking Through the Wall» [5] є прикладом успішної репрезентації «неофіційного» мистецтва у відкритому публічному просторі. Його концепція слугує цінним орієнтиром для розробки структури та змістовного наповнення вебресурсу, присвяченого композитору. Такий підхід дозволяє не лише інформувати про творчість митця, але й сприяти відновленню історичної справедливості та збереженню культурної пам’яті в сучасному контексті. Об'єкт дослідження: творчий доробок Богдана-Юрія Янівського. Предмет дослідження ? підходи, методи та інструменти розробки вебсайту для популяризації творчості композитора Богдана-Юрія Янівського. Мета дослідження ? створення вебсайту, що забезпечить доступ до інформації про творчість Богдана-Юрія Янівського, та сприятиме популяризації та науковому вивченню його творчого доробку. Результатом дослідження стало створення вебресурсу, який не лише зберігає, а й популяризує творчу спадщину Богдана-Юрія Янівського, а й сприятиме її активному впровадженню в освітній та культурний простір завдяки зручному доступу до інформації про композитора та його музику.

Research into the processes of popularizing historical knowledge in the digital age shows that the Internet has become one of the leading means of communication with a wide audience, especially young people [1]. Due to a lack of interest in Ukraine's cultural heritage, some artists remain overlooked. The work of Lviv composer Bohdan-Yurii Yanivsky was an integral part of the popular music scene of that time, combining academic and pop elements, which confirms the importance of expanding access to his work as an element of research into cultural processes of the 20th century [2]. The article «Virtual Museum and the Phenomenon of Digital Heritage: Challenges of the 21st Century» [3] emphasizes that modern information technologies allow not only to digitally represent cultural objects, but also to form interactive spaces – virtual museums. Such digital platforms provide users with a personalized experience through the use of multimedia, three-dimensional modeling, and audio and video materials. This creates new conditions for the perception of artistic artifacts, in particular musical ones, and helps to attract a wider audience. The combination of digital technologies, sound recording, and humanities research creates new opportunities for understanding and promoting sound heritage in a global context. The practice of the Lviv Polytechnic History Museum [4] demonstrates that the digitization of historical sources, the organization of virtual exhibitions, and the active use of social networks as a platform for communication have become effective tools for reducing social distance and expanding access to cultural heritage. The exhibition project «1972. Breaking Through the Wall» [5] is an example of the successful representation of «unofficial» art in an open public space. Its concept serves as a valuable guideline for developing the structure and content of a web resource dedicated to the composer. This approach allows not only to inform about the artist's work, but also to contribute to the restoration of historical justice and the preservation of cultural memory in the modern context. Study object: the creative work of Bohdan-Yurii Yanivsky. Scope of research: approaches, methods, and tools for developing a website to promote the work of composer Bohdan-Yurii Yanivskyi. Goal of research is to create a website that will provide access to information about Bohdan-Yurii Yanivskyi's work, promote it, and facilitate its scientific study. Briefly put research results was the creation of a web resource that not only preserves and promotes the creative heritage of Bohdan-Yurii Yanivskyi, but also contributes to its active implementation in the educational and cultural space thanks to convenient access to information about the composer and his music.
Information Support for the Popularization of the Works of Lviv Composer Bohdan-Yurii Yanivskyi
Keywords: 6.029.00.04; – цифрові технології; музична культура; популяризація культурної спадщини; цифровізація культури; збереження культурної пам?яті; digital technologies; musical culture; popularization of cultural heritage; digitization of culture; preservation of cultural memory