Висвітлення екологічних проблем у нових медіа України: сучасні тенденції та підходи - Надбережна, Софія Русланівна; Nadberezhna, Sofiia (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об'єкт та предмет дослідження: процес висвітлення екологічних проблем у нових медіа України. Особливості та тенденції відображення екологічної проблематики в контексті інтернет-журналістики та вплив нових медіа на формування екологічної свідомості в Україні. Мета дослідження полягає в аналізі сучасних тенденцій та підходів до висвітлення екологічних проблем у нових медіа України, зокрема у контексті інтернет-журналістики, та визначення основних проблем і перспектив її розвитку. Результати: матеріали лослідження будуть корисними для студентів, що здобувають освіту зі спеціальності «Журналістика», у рамках вивчення фахових дисциплін, а також для працівників засобів масової інформації при здійсненні професійної діяльності. Також результати наукової розвідки будуть цінними для практикуючих журналістів та медіа, які висвітлюють екологічні теми.

Object and subject of research: the process of covering environmental issues in the new media of Ukraine. Features and trends in the reflection of environmental issues in the context of online journalism and the impact of new media on the formation of environmental awareness in Ukraine. The aim of the work is to analyse current trends and approaches to covering environmental issues in the new media of Ukraine, in particular in the context of online journalism, and to identify the main problems and prospects for its development. Research results: The materials of the research will be useful for students majoring in journalism as part of their studies, as well as for media professionals in their professional activities. The results of the research will also be valuable for practicing journalists and media covering environmental issues.
Coverage of environmental problems in the new media of Ukraine: modern trends and approaches
Keywords: 6.061.00.00; нові медіа; екологічні проблеми; екологічна журналістика; загальноукраїнські інтернет-медіа; регіональні інтернет-медіа; екологічні інтернет видання. Перелік використаних джерел: 1. Бончак Т. Екологічна журналістика: місія та функції. Журналістика майбутнього: виклики; тенденції; перспек. 2022. С. 62-65. 2. Голуб О. П. Медіакомпас: путівник професійного журналіста. Практичний посібник / Інститут масової інформації. К.: ТОВ «Софія–А». 2016.184с. 3. Совгіра С.І. Екологічна культура в аспекті освіти для сталого розвитку суспільства. Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету. 2023. №. 2. С. 17-24. 4. Уварова Т. І. Нові медіа та сучасна медіакультура / Т. І. Уварова. Українська культура: минуле; сучасне; шляхи розвитку. Випуск 45; 2023. С. 120-128. 5. Хилько М. І. Екологічна безпека України: Навчальний посібник / М. І. Хилько. К.; 2017. 458 c. 6. Шинкар Т. С. Екожурналістика як новий напрям сучасних масмедіа. Продовольча та екологічна безпека в умовах війни та повоєнної відбудови: виклики для України та світу. 2023. С. 201–204; new media; environmental issues; environmental journalism; national online media; regional online media; environmental online publications. List of sources used: 1. Environmental journalism: mission and functions. Journalism of the future: challenges; trends; prospects. 2022. С. 62-65. 2. Media Compass: a guide for a professional journalist. A practical guide / Institute of Mass Information. K.: Sofia-A LLC. 2016.184с. 3. Ecological culture in the aspect of education for sustainable development of society. Collection of scientific works of Uman State Pedagogical University. 2023. №. 2. С. 17-24. 4. Uvarova T. I. New media and modern media culture / T. I. Uvarova. Ukrainian culture: past; present; ways of development. Issue 45; 2023. С. 120-128. 5. Ecological safety of Ukraine: Study guide / M.I. Khilko. К.; 2017. 458 c. 6. Shynkar T. S. Eco-journalism as a new direction of modern mass media. Food and environmental security in the context of war and post-war reconstruction: challenges for Ukraine and the world. 2023. С. 201-204