Investigation of Preliminary Dilution Process for Return Water before Discharge into Water Body - Орел, Вадим; Мацієвська, Оксана; Піцишин, Богдан; Дроган, Влад; Orel, Vadym; Matsiyevska, Oksana; Pitsyshyn, Bohdan; Drogan, Vlad (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Одним зі способів інтенсифікації початкового розбавлення зворотних вод є відключення окремих водовипускних пристроїв розсіювального випускання зворотних вод. Запропоновано здійснювати попереднє розбавлення зворотних вод у змішувачі водою із водного об’єкта, в який їх випускають. У змішувач зворотні води повинні надходити крізь насадки – водовипускні пристрої розподільного трубопроводу. В роботі використано емпіричні методи дослідження, досліди здійснено на модельній воді. У гідравлічному лотку стан потоку води був спокійним, тоді як у розподільному трубопроводі режим руху води був турбулентним. Досягнуто збільшення розбавлення зворотних вод на 12,2 % завдяки зміні кількості насадок розподільного трубопроводу із семи до чотирьох. Це підтверджує можливість інтенсифікації розбавлення зворотних вод завдяки уникненню взаємодії між собою струменів, які витікають із випускних пристроїв розподільного трубопроводу. За необхідності запропоновано використовувати способи збільшення витрати зворотних вод із випускних пристроїв.

One of the methods to intensify the initial dilution process of return water from a sewage treatment facility is to disconnect individual diffuser-type return water discharge devices. It is proposed to perform pre-dilution of return water in a mixer with water from the receiving water body into which they are discharged. The return water should pass into the mixer through the water discharge devices (nozzles) of the distribution pipeline. Empirical research methods were used in this work. The experiments were conducted using the model water. In the hydraulic flume, the water flow was in a calm state, while in the distribution pipeline, the flow regime was turbulent. An increase in return water dilution by 12.2 % was achieved by reducing the number of nozzles in the distribution pipeline from seven to four. This confirms the possibility of intensifying the return water dilution by avoiding the interaction between the jets emerging from the discharge devices in the distribution pipeline. If necessary, it is recommended to use the ways of increasing the flow rate of return water from the discharge devices.
Дослідження процесу попереднього розбавлення зворотних вод перед скиданням у водний об’єкт
Keywords: зворотні води; розподільний трубопровід; затоплене витікання; попереднє розведення; змішувач рідин; return water; distributive pipeline; submerged outflow; initial dilution; liquid mixer