Основні форми впливу військових конфліктів на зміну клімату: на прикладі російсько-української війни - Бучин, Микола; Buchyn, Mykola (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Стаття присвячена дослідженню особливостей впливу військових конфліктів на зміну клімату на планеті. Показано, що зв'язок між військовими конфліктами та зміною клімату є двостороннім: з одного боку, причиною виникнення військових конфліктів можуть бути кліматичні зміни; з іншого боку, військові конфлікти здійснюють негативний вплив на навколишнє середовище, спричиняючи зміну клімату. Використовуючи метод аналізу, розкрито основні форми впливу військових конфліктів на кліматичні зміни як локального, так і глобального масштабів. Запропоновано авторський підхід до класифікації основних форм впливу військових конфліктів на зміну клімату на планеті. В основі підходу покладено диференціацію форм впливу військових конфліктів на зміну клімату за такими критеріями, як масштабність наслідків кліматичних змін (локальні, регіональні на глобальні форми впливу); характер впливу (прямі та опосередковані форми впливу); часові рамки впливу (короткострокові, середньострокові та довгострокові); об’єкт впливу (парникові викиди та забруднення атмосфери; забруднення ґрунтів; забруднення водойм та ґрунтових вод; знищення лісів та сільськогосподарських угідь; знищення біологічного різноманіття). Акцентовано увагу на тому, що кліматичні зміни не були причиною російської агресії проти України. Проте енергетична залежність ЄС від російських енергоресурсів сприяла російській агресії. Проаналізовано основні форми впливу російсько-української війни на зміну клімату. Показано, що масштабність російсько-української війни призводить до зміни клімату не лише на локальному та регіональному рівнях, але й спричиняє кліматичні зміни у масштабах всієї планети.

The article analyses the influence of military conflicts on climate change. The author argues that the relationship between military conflicts and climate change is bilateral: on the one hand, the cause of military conflicts may be climate changes; on the other hand, military conflicts have a negative inflyence on the environment, causing climate change. Using analysis, the main forms of influence of military conflicts on climatic changes of both local and global scales were revealed. The author's approach to the classification of the main forms of influence of military conflicts on climate change on the planet is proposed. The basis of the approach is the differentiation of the forms of influence of military conflicts on climate change according to such criteria as the scale of the consequences of climate change (local, regional, and global forms of influence); nature of influence (direct and indirect forms of influence); time frames of influence (short-term, medium-term and long-term forms of influence); object of influence (greenhouse emissions and atmospheric pollution; soil pollution; water and groundwater pollution; destruction of forests and agricultural lands; destruction of biological diversity). The author focuses on the fact that climate change was not the cause of Russian aggression against Ukraine. The EU's energy dependence on Russian energy resources contributed to Russian aggression. The main forms of influence of the Russian-Ukrainian war on climate change are analyzed. It is shown that the scale of the Russian-Ukrainian war leads to climate change not only at the local and regional levels, but also causes climatic changes on the scale of the entire planet.
The Main Forms of the Influence of Military Conflicts on Climate Change: On the Example of Russian-Ukrainian War
Keywords: зміна клімату; військові конфлікти; російсько-українська війна; глобальне потепління; Україна; Росія; ЄС; climate change; military conflicts; Russian-Ukrainian war; global warming; Ukraine; Russia; EU; 327.5; 504