Авторські проєкти Дмитра Комарова: тематика і стиль - Яблонська, Діана Андріївна; Yablonska, Diana Andriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об?єктом дослідження є: авторські програми Дмитра Комарова. Предметом дослідження є: контент і тематика авторських програм Дмитра Комарова на YouTube каналі. Метою роботи є: проаналізувати авторські програми Дмитра Комарова, розглянути їх тематику та стиль. Завдання роботи є: визначити поняття «авторської програми» та її особливостей, дослідити функції, завдання та особливості створення авторських програм, проаналізувати успішність ведучого на прикладі Дмитра Комарова, дослідити історію виникнення та тенденції розвитку телепередачі «Світ навиворіт», розглянути вже досліджувані території Дмитром Комаровим у телепрограмі «Світ навиворіт», проаналізувати, як вплинула пандемія COVID–19 на контент програми «Світу навиворіт», дослідити та проаналізувати створення нової авторської програми на прикладі «Мандруй Україною з Дмитром Комаровим», показати, як повномасштабна війна в Україні вплинула на авторський контент Дмитра Комарова (на прикладі авторських проєктів «РІК» та «РІК. За кадром»). Результати дослідження: авторські програми Дмитра Комарова вирізняються актуальною тематикою, особистісним стилем подачі та високим рівнем довіри глядачів. Проаналізовано основні риси програм «Світ навиворіт», «Мандруй Україною» та «РІК», простежено їх еволюцію під впливом пандемії COVID–19 та повномасштабної війни в Україні. Доведено, що Дмитро Комаров успішно адаптує свій контент до викликів часу, зберігаючи інформативність, емоційність та соціальну значущість авторських проєктів.

Object of the research: author television programs by Dmytro Komarov. Subject of the research: content and topics of Dmytro Komarov’s author projects on his YouTube channel. Purpose of the work: to analyze Dmytro Komarov’s author programs, examine their themes and stylistic features. Research tasks: to define the concept of «author program» and its characteristics; to study the functions, objectives, and features of creating author television programs; to analyze the success of the host using Dmytro Komarov as an example; to explore the history and development trends of the program The World Inside Out; to review the territories explored by Dmytro Komarov in this program; to analyze the impact of the COVID–19 pandemic on the content of The World Inside Out; to study the creation of a new author program using Travel Ukraine with Dmytro Komarov as an example; to demonstrate how the full–scale war in Ukraine influenced Komarov’s author content (based on the author projects RIK and RIK: Behind the Scenes). Research results: Dmytro Komarov’s author programs are characterized by relevant topics, a personalized style of presentation, and a high level of viewer trust. The key features of the programs The World Inside Out, Travel Ukraine, and RIK have been analyzed, and their evolution under the influence of the COVID–19 pandemic and the full–scale war in Ukraine has been traced. It has been proven that Dmytro Komarov successfully adapts his content to the challenges of the time while maintaining informativeness, emotional depth, and social significance in his author projects.
Author's projects by Dmitry Komarov: themes and style
Keywords: 6.061.00.00; Дмитро Комаров; авторська програма; телевізійний проєкт; Світ навиворіт; Мандруй Україною; РІК; стиль ведучого. Перелік використаних джерел: 1. 5 Бартун В. Іміджева стратегія ведучого в сучасному українському та зарубіжному телебаченні. Elar.kpnu.edu.ua. URL: http://elar.kpnu.edu.ua/xmlui/bitstream/handle/123456789/4259/Bartun-V.Iu.-Zh1-M 17-free.pdf?sequence=1&isAllowed=y. 2. Визначення авторської https://studfile.net/preview/2425042/page:2. 3. журналістики. Studfile.net. URL: Історія виникнення авторської журналістики. Studfile.net. URL: https://studfile.net/preview/2425045/. 4. Комаренко І. Авторська програма на українському телебаченні. Ekhsuir.kspu.edu. URL: https://ekhsuir.kspu.edu/bitstream/handle/123456789/11857/Komarenko_FUFJ_2020. pdf?sequence=1&isAllowed=y. 5. Назарчук А. Розробка сценарію телепередачі. Er.nau.edu.ua. URL: https://er.nau.edu.ua/bitstream/NAU/51291/1/%d0%a4%d0%9c%d0%92_21_061_% d0%9d%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%80%d1%87%d1%83%d0%ba.pdf; Dmytro Komarov; author?s program; television project; The World Inside Out; Travel Ukraine; RIK; host’s style