Вибір та реалізація методів навігації для безпілотних літальних апаратів на сучасних комп’ютерних компонентах - Музиченко, А. О.; Дунець, Р. Б.; Muzychenko, A.; Dunets, R. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
У статті проведено аналіз та вибір методів навігації для безпілотних літальних апа- ратів, які можуть бути реалізовані на сучасних комп’ютерних компонентах. Представлено класифікацію методів навігації за основними критеріями: принцип роботи системи, тип сенсорів, точність, надійність, енергоспоживання та можливість інтеграції з іншими системами апарату. Розглянуто використання інерційних систем на базі MEMS сенсорів, супутникових системах позиціонування та візуальній одометрії. Запропоновано підхід до комбінованого застосування сенсорів для підвищення точності та надійності навігації безпілотних літальних апаратів. Окреслено перспективи інтеграції MEMS сенсорів з системами на кристалі (SoC) для подальшого зменшення розмірів, ваги та енергоспоживання навігаційних систем. Результати дослідження показали, що використання MEMS сенсорів може забезпечити значне зменшення маси системи навігації від 250 г до менш ніж 50 г, а також істотне зниження енергоспо- живання до 10–16,5 мВт порівняно з традиційними інерційними пристроями.

This article presents an analysis and selection of navigation methods for unmanned aerial vehicles (UAVs) that can be implemented using modern computer components. A classification of navigation methods is provided based on key criteria: system operating principles, sensor types, accuracy, reliability, power consumption, and the potential for integration with other UAV systems. The use of inertial systems based on MEMS sensors, satellite positioning systems, and visual odometry is considered. A combined sensor application approach is proposed to enhance the accuracy and reliability of UAV navigation. Prospects for the integration of MEMS sensors with system-on-chip (SoC) solutions are outlined to further reduce the size, weight, and power consumption of navigation systems. The research results showed that the use of MEMS sensors can provide a significant reduction in the weight of the navigation system from 250 g to less than 50 g, as well as a significant reduction in power consumption to 10–16.5 mW, compared to traditional inertial devices.
Selection and implementation of navigation methods for unmanned aerial vehicles on modern computer components
Keywords: інерційні сенсори; інтегровані системи; магнітометри; MEMS; навігаційні системи; системи на кристалі; супутникова навігація; inertial sensors; integrated systems; magnetometers; MEMS; navigation systems; system-on-chip; satellite navigation; 621.396.96