Peculiarities of Dewatering Technology for Heavy High-Viscosity Crude Oils of Eastern Region of Ukraine - Topilnytskyy, Petro; Yarmola, Tetiana; Romanchuk, Viktoria; Kucinska-Lipka, Justyna (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Досліджено високов’язкі нафти Яблунівського родовища (Україна, Полтавська обл). Нафти розбавляли газовим конденсатом для зменшення в’язкості, потім деемульгували різними деемульгаторами. Встановлено, що нафти доцільно розбавляти важким газовим конденсатом, зневоднювати нейоногенним деемульгатором ПМ-1441 марки А на основі блоккополімерів оксидів етилену та пропілену. Ступінь зневоднення при цьому сягає 95 %.

High-viscosity crude oils from the Yablunivske field (Ukraine, Poltava region) have been studied. The oils were diluted with gas condensate to reduce viscosity, and then various demulsifiers were added. It was established that it is expedient to dilute oil with heavy gas condensate and dehydrate it with PM-1441 brand A non-ionogenic demulsifier, based on block copolymers of ethylene and propylene oxides. The dewatering degree was found to be 95 %.
Особливості технології зневоднення важких високов’язких нафт східного регіону України
Keywords: важка нафта; зневоднення; деемульгування; деемульгатор; heavy oil; dewatering; demulsification; demulsifier