Логіко-смислова експлікація поняття “дискурс” як передумова розрізнення релігійної та філософської свідомості - Лімонченко, Віра (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
Виявлено зміст, що привносить застосування слова “дискурс” до завдання розрізнення філософської та релігійної свідомості. Вживання поняття “дискурс” вважаємо виправданим, коли у поле уваги потрапляє проблема зіткнення різних позицій і бажання встановити між ними взаєморозуміння, а не придушення-примус однієї позиції іншою. Отже, коли йдеться про зіставлення філософської і релігійної свідомості, то у поле уваги потрапляють не лише ідеально-сутнісні риси-характеристики декотрих інтелектуальних побудов, але вони постають у якості буттєвих феноменів, що обґрунтовують і аргументують свою присутність. The article revealed the content bringing the application of the word "discourse" in applying it to the task of distinguishing philosophical and religious consciousness. Use of the term "discourse" seems to be justified when there is a problems of different positions and a desire to establish mutual understanding between them, not suppression, coercion another one position. So when it comes to comparing philosophical and religious consciousness, we notice not only perfect-essential features-characteristics of some intellectual constructs, but they appear as ones expressing different phenomena that argue and justify their presence.
Logical-semantic explication the concept of "discourse" as a methodological principle of distinction between religious and philosophical consciousness
Keywords: дискурс; дискурсивне; філософська свідомість; релігійна свідомість; комунікативна дія; мовлення; discourse; discursive; philosophical consciousness; religious consciousness; communicative action; speech