Синтез пероксидних похідних 2-арил-2,4-диметилпентану - Кінаш, Н. І.; Надашкевич, З. Я.; Гевусь, О. І.; Дикий, M. A. (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2002)
Алкілуванням бензену, толуену та ізопропілбензену мезитилоксидом синтезовано 4-арил-4-метил-2-пентанони, при взаємодії яких з метилмагніййодидом отримано відповідні 4-арил-2,4-диметил-2-пентаноли. Алкілуванням цими спиртами пероксиду водню синтезовано відповідні гідропероксиди. 4-Aryl-4-methyl-2-pentanones were syntesized by alkylation of benzene, toluene and isopropylbenzene by mezityl oxide. Corresponding 4-aryl-2,4-dimetyl-2-pentanols were obtained by interaction of 4-aryl-4-methyl-2-pentanones with methylmagnesium iodide. Corresponding hydroperoxides were syntesized by means of alkylation of hydrogen peroxide by these alcohols.
Keywords: 547.525-39