Сонохімічний синтез наноматеріалу СuМn2О4 шпінельного типу - Сухацький, Ю. В.; Цимбалюк, В. В.; Sukhatskyi, Yu. V.; Tsymbaliuk, V. V. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Частинки наноматеріалу CuMn2O4 шпінельного типу було синтезовано методом співосадження в ультразвуковому кавітаційному полі. На основі результатів рент- генівської дифракції розраховано теоретичну густину (5 548 кг/м3) шпінелі CuMn2O4 із кубічною структурою і середній розмір кристаліту, який становив ~21 нм. Елементний склад та функціональні групи хімічних зв’язків синтезованого матеріалу було ідентифіковано, відповідно, методами енергодисперсійного рентгенівського аналізу та ІЧ спектроскопії з фур’є-перетворенням. Методом сканівної електронної мікроскопії встановлено, що частинки шпінелі CuMn2O4 мають квазісферичну форму і схильні до незначної агломерації.

Spinel-type CuMn2O4 nanomaterial particles were synthesized by co-precipitation in an ultrasonic cavitation field. Based on the results of X-ray diffraction, the theoretical density (5 548 kg/m3) of CuMn2O4 spinel with a cubic structure and the average crystallite size, which was ~21 nm, were calculated. The elemental composition and functional groups of chemical bonds of the synthesized material were identified, respectively, by the methods of energy dispersive X-ray analysis and IR spectroscopy with Fourier transform. Using the method of scanning electron microscopy, it was established that CuMn2O4 spinel particles have a quasi-spherical shape and are prone to slight agglomeration.
Sonochemical synthesis of spine-type СuMn2O4 nanomaterial
Keywords: шпінель CuMn2O4; сонохімічний синтез; наночастинки; розмір кристаліту; густина матеріалу; рентгенівська дифракція; інфрачервона спектроскопія; CuMn2O4 spinel; sonochemical synthesis; nanoparticles; crystallite size; material density; X-ray diffraction; infrared spectroscopy