Пенсія по втраті годувальника в солідарній системі пенсійного забезпечення - Шевчук, Оксана Михайлівна; Shevchuk, Oksana Mykhailivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Пенсія по втраті годувальника є однією з ключових форм соціального захисту непрацездатних осіб у солідарній системі пенсійного забезпечення України. У сучасних умовах, особливо в період воєнного стану, значення цього виду пенсійної допомоги суттєво зростає, оскільки вона забезпечує фінансову підтримку найбільш уразливим категоріям населення — дітям, особам з інвалідністю, непрацездатним членам родини загиблого годувальника. Об’єкт дослідження: пенсійне забезпечення України . Предмет дослідження: структура, доступність та вплив пенсій у разі втрати годувальника в системі пенсійного забезпечення на засадах солідарності. Метою дослідження: пенсійне забезпечення осіб які втратили годувальника є аналіз того, яким чином система солідарних пенсій реагує на економічні та соціальні наслідки, яких зазнають сім'ї після втрати годувальника. Результати дослідження: у роботі було визначено, що чинне пенсійне забезпечення осіб які втратили годувальника в Україні характеризується нормативною фрагментованістю, фінансовою нестабільністю та складністю адміністративних процесів, що зумовлює необхідність удосконалення цієї сфери, спрямованого на посилення соціальної справедливості та адаптацію до змін суспільства, з урахуванням кращих міжнародних практик.

The survivor’s pension is one of the key forms of social protection for incapacitated individuals within Ukraine’s solidarity-based pension system. In the current context, especially under martial law, the importance of this type of pension support has significantly increased, as it provides financial assistance to the most vulnerable groups — children, persons with disabilities, and non-working family members of a deceased breadwinner. Object of the research: the pension system of Ukraine. Subject of the research: the structure, accessibility, and impact of survivor’s pensions within the solidarity-based pension system. Purpose of the research: to analyze how the solidarity-based pension system responds to the economic and social consequences faced by families after the loss of a breadwinner. Research results: the study found that the current system of survivor’s pensions in Ukraine is characterized by fragmented regulation, financial instability, and complex administrative procedures. This indicates the need for improvement in this area, aimed at enhancing social justice and adapting to societal changes, taking into account best international practices.
Pension for loss of breadwinner in the solidarity pension system
Keywords: 6.232.00.00; пенсія по втраті годувальника; солідарна система; Пенсійний фонд України; соціальний захист; непрацездатні особи; survivor’s pension; solidarity system; Pension Fund of Ukraine; social protection; incapacitated individuals