Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод у рішеннях судів у справі Urgenda - Тарнавська, Мар`яна; Tarnavska, Maryana (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
Проаналізовано рішення Верховного Суду Нідерландів у справі за позовом громадської організації Urgenda. Виокремлено аргументи судів різних інстанцій щодо можливості застосування норм Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод у справах з приводу кліматичних змін. Констатовано, що Суд апеляційної інстанції та Верховний Суд Нідерландів застосували ст. 2 і 8 Конвенції у їх класичному розумінні Європейським Судом з прав людини.

The article analyzes the decision of the Supreme Court of the Netherlands in a case brought by a NGO Urgenda. The arguments of the courts of different instances regarding the possibility of applying the rules of the European Convention of Human Rights in the cases of climate change are highlighted. It is stated that the Court of Appeal and the Supreme Court of the Netherlands have applied Art. 2 and 8 of the Convention in their classic sense by the European Court of Human Rights.
European convention of human rights in judgments in Urgenda case
Keywords: судова практика; глобальне потепління; Urgenda; Верховний Суд Нідерландів; Конвенція про захист прав людини та основоположних свобод; judicial practice; global warming; Urgenda; the Supreme Court of the Netherlands; European Convention of Human Rights; 349.6