Проект лінії кальцинування для виробництва кальцинованої соди продуктивністю 500 тис.т/рік - Мельник, Яна Михайлівна; Melnyk, Yana Mykhailivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Основне завдання проекту: розробка парового кальцинатора для виробництва кальцинованої соди. В першому розділі проведено опис теоретичної частини, де відбувся аналіз методів одержання кальцинованої соди, а також описано основне та допоміжне обладнання, яке бере участь у виробничих процесах. У другому розділі міститься схематичне зображення процесу та опис функціонування технологічної схеми виробництва кальцинованої соди. В третьому розділі проводяться розрахунки цеху та його обладнання. Виконано тепловий та матеріальний баланси дільниці, а також розраховано паровий кальцинатор, де проводився його конструктивний та механічний розрахунки. Виконувався зокрема технологічний та конструктивний розрахунки пластинчастого теплообмінника. Четвертим розділом є економічна частина в якій включена загальна характеристика галузі та інформація про підприємство, а також проведено такі обчислення як визначення економічної ефективності та було виконано розрахунок капіталовкладень для виробництва кальцинованої соди. В п’ятому розділі проаналізовано мікрокліматичні умови роботи, пожежну безпеку та виробничі ризики та встановлено що всі розрахункові показники відповідають вимогам.

The main task of the project is to develop a steam calciner for the production of soda ash. The first chapter describes the theoretical part, where the methods of producing soda ash were analyzed, and the main and auxiliary equipment involved in the production processes is described. The second section contains a schematic representation of the process and a description of the functioning of the soda ash production flow chart. In the third section, the calculations of the shop and its equipment are performed. The heat and material balances of the site were performed, and the steam calciner was designed, where its structural and mechanical calculations were performed. In particular, technological and structural calculations of the plate heat exchanger were performed. The fourth section is the economic part, which includes general characteristics of the industry and information about the enterprise, as well as calculations such as determining the economic efficiency and calculating the investment for the production of soda ash. The fifth section analyzes the microclimatic working conditions, fire safety and production risks and establishes that all calculated indicators meet the requirements.
The project of a calcination line for the soda ash production with a productivity 500 thousand t/year
Keywords: 6.161.00.00